Skip to content

Optredens

Wil je ons eens zien en horen optreden? Ben je benieuwd of we binnenkort bij jou in de buurt op de planken staan? Vraag je je af welke optredens we achter de rug hebben? Hieronder staat onze poëzieagenda.

Ben je geïnteresseerd in een optreden of poëzieworkshop?
Mail ons gerust!

 

GEWEEST

2019

woorden temmen, Rotterdam
zondag 16 juni 2019
Zondag 16 juni gaven we tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam een poëzieworkshop voor kinderen en ouders.

2018

Een Goed Boek 2018, Arnhem
Donderdag 29 november 2018
Ons poëzie-doe-boek woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie was genomineerd voor Een Goed Boek 2018. We werden samen met De Vormforensen live geïnterviewd over het boek en we droegen poëzie voor.

Dag van de Literatuurkritiek, De Brakke Grond, Amsterdam
Donderdag 8 november 2018
We gaven een interactieve lezing over woorden temmen tijdens de Dag van de Literatuurkritiek. Alle deelnemers kregen een exemplaar van ons poëzie-doe-boek mee naar huis.

Haarlemse Dichtlijn
Dinsdag 26 juni 2018
De Haarlemse Dichtlijn nodigde ons uit om op een boot poëzie voor te dragen en over ons boek woorden temmen te vertellen. Meer informatie

Poëziecentrum Nederland, Nijmegen
Zaterdag 2 juni 2018
Samen met De Vormforensen werden we in het Poëziecentrum Nederland geïnterviewd over ons poëzie-doe-boek.

Presentatie van woorden temmen, boekhandel Ongerijmd, Arnhem
Zaterdag 7 april 2018
We presenteerden in boekhandel Ongerijmd ons nieuwe poëzie-doe-boek woorden temmen. We werden geïnterviewd over het boek en we dragen onze stereopoëzie voor. Ook waren De Vormforensen (Annelou van Griensven en Anne-Marie Geurink) erbij om iets te vertellen over hoe zij het boek hebben ontworpen.

 

2017

[geen optredens]

 

2016

Bijeenkomst Ida Gerhardtgenootschap, Hilversum
Zaterdag 8 oktober 2016
We traden op tijdens een bijeenkomst van het Ida Gerhardtgenootschap in Hilversum.

Veertigjarig bestaan van Musica Montana, De Glind
Zondag 11 december 2016
We droegen voor op tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Glind.

Optreden veertigjarighuwelijksfeest Marijke en Jan Oege
Zaterdag 24 september 2016
We droegen enkele gedichten voor op het veertigjarighuwelijksfeest van Marijke en Jan Oege.

Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 18 juni 2016
We traden voor de laatste keer op in Harsbouterdorp. We namen na vier jaar afscheid als dorpsdichter van Harsbouterdorp.

Cultura, Ede
Donderdag 12 mei 2016

Back to our roots! Cultura, de plek waar ons allereerste optreden was in 2005, vroeg ons op poëtische wijze de kunstexpositie te openen van kunstenaars Trijn Romein en Eveline Kieskamp.

Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 16 januari 2016
We droegen gedichten voor als dorpsdichters van Harsbouterdorp.

 

2015

De Hemel, Nijmegen
Woensdag 25 november 2015
We droegen voor op het Onbederflijk Vers Festival, in restaurant en brouwerij De Hemel.

Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 13 juni 2015
We droegen een gedicht voor als dorpsdichters van Harsbouterdorp.

Orde van de Prince, Antwerpen
Woensdag 21 januari 2015
De Orde van den Prince in Antwerpen nodigde ons uit om op te treden op hun nieuwjaarsborrel. Gedurende de avond verzorgden we persoonlijke optredens voor kleine groepjes van de meer dan 170 gasten.

2014

Onze Nietzsche op burenbezoek, deBuren, Brussel
Donderdag 27 november 2014
Het Vlaams-Nederlands huis deBuren en uitgeverij het balanseer stelden de poëzie-cd en het boek OnzeNietzsche van Marc Kregting voor. Samen met Els Moors en F. van Dixhoorn spraken wij de cd in. Tijdens de presentatie droegen we een deel van de tekst voor. Klik hier voor meer info.

Optreden bij Culturele Raad Tegelen
Donderdag 13 november 2014
Daan Doesborgh en zijn ouders Theo en Margret nodigden ons uit om in Tegelen (bij Venlo) te komen optreden op een poëzieavond van de Culturele Raad.

Opening expositie Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 8 november 2014
Voor de vijfde keer droegen we een gedicht voor over de bewoners van Harsbouterdorp.

Poëzieworkshop voor Hilary, Ede
Zaterdag 11 oktober 2014
Voor het verjaardagsfeest van Hilary verzorgden we een poëzieworkshop in Ede.

De schonen en het beest, Poemtata, Ertveld
Zondag 18 mei 2014
Samen met Sylvie Marie en Elvis Peeters namen we plaats op verschillende locaties van het Molenhof in Ertvelde (België). Het publiek werd in drie groepen verdeeld en ging van dichter naar dichter. Wij mochten voordragen vanuit een arrenslee uit 1870 (!). Klik hier voor meer info.

Opening expositie Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 17 mei 2014
Voor de vierde keer traden we op als dorpsdichters van het kabouterdorp Harsbouterdorp in Harskamp. We gekregen deze middag ook een ontzettend geweldig kado: een pad door het kabouterbos is omgedoopt tot het ‘Kila & Babsiepad’, met echte straatborden! We kregen allebei ook zo’n mooi straatbord mee naar huis. Wat zijn we trots! Lees hier alles over de kabouters en ons dorpsdichterschap.

Route du Nord, Rotterdam
Zondag 9 februari 2014
Voor het festival Route du Nord gingen we een samenwerking aan met de band Sommerhus. Onder begeleiding van gitaar en contrabas droegen we ‘Zeven-drie’ en ‘Verklaring omtrent gedrag’ voor aan het overvolle Bird café. Daarnaast verzorgden we een poëtische aankondiging van Sir Ian Band.


2013

CD-opname voor ‘Onze Nietzsche’ van Marc Kregting, Gent
Zondag 24 november 2013
Marc Kregting vroeg F. van Dixhoorn, Els Moors en ons om de CD in te spreken van zijn nieuwste project, ‘Onze Nietzsche’. We sloten ons op zaterdag in het Poëziecentrum in Gent op om te repeteren. Op zondag schoof het publiek aan om de live-opnames bij te wonen. Het lange gedicht werd samen met muziek van Joris Vercammen en een film van Nikolaas Demoen gepresenteerd. Klik hier voor meer info.

Sint Maartensmarkt, Utrecht
Zondag 10 november 2013
We traden samen met gitarist Rik de Winter op tijdens de Sint Maartensmarkt in Utrecht. We verrasten mensen op straat met poëzie en muziek. Lees hier meer over de Sint Maartensmarkt.

Opening expositie Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 9 november 2013
Voor de derde keer traden we op als dorpsdichters van het kabouterdorp Harsbouterdorp in Harskamp. Lees hier alles over de kabouters en ons dorpsdichterschap.

Op bezoek bij het boek, Culturele Zondag, Utrecht
Zondag 3 november 2013
Samen met gitarist Rik de Winter maakten we de binnenstad van Utrecht on maken met guerillapoëzie op muziek. Het thema van de Culturele Zondag was voorlezen. We verrasten mensen met poëzie muziek op straat, in de Winkel van Sinkel en tussen de schoenen in de Bijenkorf.

Dichters in ‘t Raam, Gentse Feesten
Vrijdag 26 juli 2013
Gents dichtersconnectief ‘Poëzie Voor Het Volk’ greep terug naar de wortels van het voordragen in Gent: vanuit het raam op de eerste verdieping! Meer dan 100 dichters, slammers en hiphoppers uit België en Nederland kwamen aan het woord. Toen wij in het raam gingen staan boven Leescafé Loes regende het helaas, maar het publiek bleef staan onder uitgedeelde poëzieparaplu’s.

Poëziecarrousel, Gentse Feesten
Donderdag 25 juli 2013
Op uitnodiging van David Troch traden we op in zijn Poëziecarrousel: “U maakt een kring rond een dichter. De dichter leest voor. Klinkt er muziek, komt een andere dichter in uw kring zitten. Uiteindelijk zouden dichters en muzikanten wel eens kunnen samenkomen…” Met singer-songwriter Floris Schillebeeckx en de dichters Anna de Bruyckere, Vincent Van Meenen en Jee Kast. Het was op een geweldige locatie: in de Lakenhalle van de Belforttoren van Gent.

Radio Vrijpost, Gentse Feesten
Maandag 22 juli 2013
We traden op bij Radio Vrijpost Deluxe Editie tijdens de Gentse Feesten. Samen met Ten Adem, Schrijnwerk, Omfloerst, Salomé Mooij, Lazara Meenvoud en Jan Ducheyne vermaakten we het publiek dat zowel binnen als buiten café De Roerkuip zat. Wij besloten beiden in een open raam te staan en traden daardoor op met het meeste ruimte ooit tussen ons in.

Opening expositie Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 18 mei 2013
Voor de tweede keer traden we op als dorpsdichters van het kabouterdorp Harsbouterdorp in Harskamp. We droegen een gelegenheidsgedicht voor over de maand mei in de tuin van Galerie Zuid, waarna een nieuwe expositie werd geopend. Lees hier alles over de kabouters en ons dorpsdichterschap.

Openingszin, Turnhout
Zaterdag 27 april 2013
We traden op bij poëzieavond Openingszin in Turnhout. Omringd door waslijnen en wasmachines droegen we ons werk voor op het podium. Wide Vercnocke maakte live tekeningen bij onze gedichten.

Poëziewandeling Erfgoeddag, Gent
Zondag 21 april 2013
In het kader van Erfgoeddag begeleidden we twee poëziewandelingen langs de klokken van Gent. Een mooie bloemlezing van gedichten uit het documentatiecentrum van het Poëziecentrum passeerde de revue, in stereo. Alle gedichten hadden te maken met het thema van Erfgoeddag 2013, ‘Stop de tijd!’.

Poëzieleesgroep Poëziecentrum, Gent
Zaterdag 20 april 2013
Samen met het Gents poëziecollectief Omfloerst vulden we een poëziemiddag voor de twee poëzieleesgroepen van het Poëziecentrum. Een zeer enthousiast en gepassioneerd publiek.

“Louder Than A Bomb”-workshops, Rotterdam
Maandag 18 en dinsdag 19 februari 2013
We bezochten twee Rotterdamse middelbare scholen (De Wielslag en Wolfert Van Borselencollege) om vier poëzieworkshops te geven. De leerlingen hadden kort ervoor de documentaire Louder Than A Bomb gezien, over poetry slam wedstrijden voor middelbare scholieren in de VS. Wij gingen met ze aan de slag om zelf poëzie te schrijven en, net als in de film, een gedicht als groep voor te dragen. In samenwerking met Stichting Poetry International.

Let Love Rule, Oostende
Vrijdag 8 februari 2013
Ons eerste optreden in België! We traden op tijdens het uitverkochte Let Love Rule festival in Oostende. We waaiden uit aan de kust en traden op met uitzicht op zee, in het prachtige kunst- en cultuurcentrum Vrijstaat O. Dit was het programma.

2012

Opening expositie Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 10 november 2012
In een overvolle Galerie Zuid droegen we ons eerste gedicht voor als dorpsdichters van Harsbouterdorp. We ontvingen twee prachtig ingelijste foto’s en we werden geïnterviewd voor het BOS Journaal. Ook de Edese pers was aanwezig en zette ons met onze puntmutsen op de foto.

B*There Festival, Den Bosch
Vrijdag 19 oktober 2012
Tijdens een woord- en muziekwandeling door Den Bosch met optredens van singersongwriters en prozaschrijvers traden wij op met stereopoëzie. De locaties waren geweldig (o.a. achter een etalageruit), de aankleding fantastisch (iedere halte had een schemerlamp en zeepkist) en het publiek en de aandacht waren groot.

Roof Garden, Arnhem
Donderdag 12 juli 2012
Onze gitarist Rik de Winter regelde een optreden voor ons op drie op het dak van de parkeergarage in de Langstraat in Arnhem. En wat voor een dak! Roof Garden Arnhem had het beton omgetoverd tot gras en planten, er stond een caravan en een pingpongtafel, er hingen kleurrijke lampjes en het was knetterdruk. Het programma, met de naam Letterkunde, bestond uit verschillende optredens, o.a. van dichters, rappers, muzikanten en dansers. Rik fietste nog even heen en weer voor een nieuwe gitaar en toen konden ook wij optreden terwijl de zon onder ging.

Datscha, Delft
Dinsdag 10 juli 2012
Jitske Zitman koppelde ons aan Jeroen Visser en zo kwamen we terecht in een mooi pand in Delft. We traden op in de ontwerpstudio/winkel/huiskamer Datscha van Jeroen. Samen met Arnoud Rigter, Josse Kok en Jelmer van Lenteren genoten we van de couscoussalade, de bank, de kamerlamp, de taart en het publiek.

Festival Roots in the Woods, Ede
Zondag 1 juli 2012
We gingen terug naar onze roots in Ede en traden op tijdens het cultuurfestival Roots in the Woods. Zo zag de gemeentevijver er heel anders uit!

Poëzienacht Bredevoort
Zaterdag 30 juni 2012,  aanvang 20.00uur; entree € 10,– (incl. gratis boek !)
We traden op tijdens de Poëzienacht in Bredevoort, in een prachtig park vol lantaarntjes met kaarsen, tenten, snacks, aandachtig luisterend publiek, drie fantastische presentatoren en een paar muggen.

Poëziefestival Sunsation, Lelystad
Zaterdag 23 juni 2012
Na zes jaar keerden we terug naar Poëziefestival Sunsation in Lelystad. Dit keer waren we iets later aan de beurt, rond 08:00 uur ‘s ochtends. De zon kwam op, het publiek zat gedeeltelijk in slaapzakken en de koffie smaakte goed, ja, het was net zo geweldig als al die jaren geleden! Kijk hier voor meer informatie.

Alumniborrel Stichting Alias, Utrecht
Vrijdag 25 mei 2012
We traden op tijdens een alumnibijeenkomst van Alias, de studiestichting van Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht.

Poëzie- en Beeldworkshop Kunstbende Noord-Brabant, Den Bosch
Zaterdag 26 mei 2012
We verzorgden een workshop voor taal- en expodeelnemers van Kunstbende Noord-Brabant. Tijdens de workshop werden poëzie en beeld gecombineerd tot te gekke ansichtkaarten.

Uitreiking Lof der Letteren, Utrecht
Vrijdag 25 mei 2012
Tijdschrift Vooys riep een essaywedstrijd uit onder de naam Lof der Letteren. Wegens omstandigheden presenteerde Kila, zonder Babsie, de poëtische presentatie van de prijstuitreiking in Parnassos.

Café Eijlders, Amsterdam
Zondag 20 mei 2012
We keerden terug naar het gezellige Café Eijlders en daar was het, net als de vorige keer, literair gezellig.

Jazz Ten Toon, Breda
Zondag 13 mei 2012
Voor de opening van Jazz Ten Toon in Breda schreven we een gedicht over de trombone. Deze werd na onze voordracht getoond op een grote banner tussen de trombones.

Opening expositie Galerie Zuid, Harskamp
Zaterdag 12 mei 2012
We traden op tijdens de opening van de expositie in Galerie Zuid in Harskamp. Onze gedichten hingen in de beeldentuin, voorzien van QR-codes die leiden naar onze voordracht van het gedicht op YouTube. Heerlijk weer, fijne mensen, mooie kunst en geweldige kabouters.

Duizend en één gedachten, Ede
Zondag 15 april 2012
Edenaren met verschillende nationaliteiten en talen gingen aan de slag om elkaars poëzie te vertalen. Wij traden op en waren ontroerd door de ontmoetingen en vertalingen van de anderen.

Finale Mind the Gap, Amsterdam
Zondag 22 april 2012
Omdat we in september de editie van Mind the Gap wonnen mochten we optreden tijdens de finale in de theaterzaal van Studio/K. Het werd een mooie strijd, waarbij pijnlijk duidelijk werd hoe jammer het is dat dit unieke podium verdwijnt.

Theater de Engelenbak, Amsterdam
Dinsdag 17 april 2012
We traden op tijdens de Open Bak van theater de Engelenbak in Amsterdam. Een fijne presentator, mooie muziek, leuk publiek en een bar op en podium maakten het tot een geslaagde avond.

Marnix College, Ede
Dinsdag 3 april, dinsdag 17 april en donderdag 19 april 2012
We gaven poëzieworkshops op onze oude middelbare school, het Marnix College in Ede. Leerlingen uit de bovenbouw van have en vwo volgden een masterclass en droegen hun gedicht (alleen of als duo) voor tijdens de poëziemiddag. Er werd mooie poëzie op een fantastische manier voorgedragen en wij waren apentrots.

Boekenweek, Almelo
Zondag 18 maart 2012
Omdat het Boekenweek was lazen we poëzie voor in de trein tussen Almelo en Enschede. Jan Hammink zorgde voor een slaapplaats met heerlijk ontbijt en lunch. Karin Giphart en Michelle Courtens zorgden voor gezelligheid, poëzie, zang, gitaar en cello. Stadsdichter van Enschede, Moes Wagenaar, durfde het in de trein zelfs aan om te jongleren tijdens het voordragen. En de junior stadsdichters van de regio verrasten iedereen met hun gedichten voordracht.

Festival Phonq*, Arnhem
Zondag 5 februari 2012
Op zondagmiddag traden we meerdere keren op met gitarist Rik de Winter tijdens festival Phonq*. We verzorgden een performance die bestaat uit een mix van poëzie en muziek.

Stukafest Utrecht
Donderdag 2 februari 2012
Samen met gitarist Rik de Winter namen we bezoekers van Stukafest mee op een poëtische en muzikale winterwandeling door de binnenstad van Utrecht.

Literair Jongerenfestival Delft
Dinsdag 31 januari 2012
We traden op (vanaf een tafel en omringd met kunst) en verzorgden poëzieworkshops bij de VAK in Delft.

Openbare Bibliotheek Amsterdam
Zaterdag 28 januari 2012
De jaarlijkse poëziebundel met de beste gedichten van het OBA open podium van het afgelopen jaar werd gepresenteerd. Wij lazen het gedicht voor dat van ons in de bundel staat: ‘de glazen blik stopt niet bij mij’.

PvdA Ede
Maandag 23 januari 2012
De PvdA in Ede nodigde ons uit om op te treden voor henzelf en Ronald Plasterk, die voor een debat naar Ede kwam.

Cultura, Ede
Maandag 16 januari 2012
In Cultura en in de winkelstraten van Ede lazen we poëzie voor. Er werden opnames gemaakt voor het programma “Gelderse Koppen”, gepresenteerd door Harm Edens. Onze wens om stadsdichters van Ede te worden werd mooi belicht! Klik hier om de aflevering te bekijken.

2011

Cultureel Café Wageningen
Woensdag 7 december 2011
Eindelijk was het zover: we traden op bij het Culturele Café Wageningen. Een ontzettend gezellige avond met een goede sfeer. Naast een singer-songwriter, een literaire column en kunstwerken droegen wij onze poëzie voor.

Kultuurhuis Bosch, Arnhem
Vrijdag 25 november 2011
In de expositie Lift-Off!, georganiseerd door Atelier4, komen jonge grafische vormgevers aan het woord en in beeld. De weg die ze na hun opleiding hebben gevolgd wordt verbeeld in posters en tijdens de opening vertelden ze over hun loopbaan en poster. Wij waren ook uitgenodigd, aangezien Babsie Grafische Ontwerp heeft gestudeerd aan ArtEZ en tijdens haar stage de eerste druk van onze bundel Stereo maakte. Een kort verhaal over Stereo en een optreden van ons pasten dus helemaal in het idee van de avond en de expositie.
Klik hier om foto’s te zien van de expositie 

Café Eijlders, Amsterdam
Zondag 20 november 2011
We traden op tijdens de dichtersmiddag in Café Eijlders in Amsterdam. De middag was bomvol poëzie van meer dan twintig dichters, maar het tempo en de sfeer zat er goed in. De reacties waren zo enthousiast dat we in februari terug mogen komen en er dan boekenleggers worden gemaakt met gedichten van ons erop!

Europees Congres over Vrijwilligerswerk, Amstelveen
Donderdag 20 oktober 2011

Op het Europees Congres over vrijwilligerswerk in Amstelveen traden we op tussen de lezingen en workshops door als “artistiek tegenwicht”.

CREA
Donderdag 13 oktober 2011

Het open podium van CREA in Amsterdam was een gezellige, drukke avond met veel gitaarmuziek en singersongwriters. We komen zeker terug!

De Maandelijkse Cyclus, Den Haag
Zondag 9 oktober 2011
Na een tip van Yvonne Kroonenberg werden we uitgenodigd om op te treden bij de Maandelijkse Cyclus in het Paard van Troje in Den Haag. Samen met o.a. Annick Huijbrechts, Daphne Quik, Julie Scott en Debby van den Bergh vulden we het Paardcafé met humor. Daarbij zong Dorine Wiersma haar fantastisch grappige liedjes en vermaakte Soula Notos iedereen met haar energieke stand-up comedy. Een drukbezochte, gevarieerde en gezellige middag!

Poëzieworkshop, Den Bosch
Woensdag 28 september 2011
Voor BrabantGedicht, een jaarlijks terugkerende poëziewedstrijd tussen Vlaams- en  NederlandsBrabantse jongeren, gaven we in de Openbare Bibliotheek Den Bosch een poëzieworkshop. Een groep enthousiastelingen ging aan de slag met het op verschillende manieren voordragen van poëtische teksten. Hoe laat je inhoud en voordracht samenkomen? Wat kan je allemaal met taal en je stem doen? Hoe draag je als duo een gedicht voor? Hoe komt een poëtische groepsvoordracht tot stand? Het kwam allebei voorbij in onze workshop.

Mind the Gap, Amsterdam
Zondag 25 september 2011

We traden op tijdens Mind the Gap in Studio/K. Presentatrice Jennifer kondigde de (bijna uitsluitend vrouwelijke) dichters aan. Elke editie wordt er een winnaar gekozen, en dit keer hadden wij de eer! Op zondag 27 mei 2012 mogen we daarom optreden tijdens de finale, in de theaterzaal van Studio/K. Mind the Gap, tot dan!

Zaandijkse Nacht van de Poëzie
Zaterdag 24 september 2011

In het mooie dorp Zaandijk traden we op tijdens hun Nacht van de Poëzie, dat plaatsvond in een gezellig café. Er werd gedronken en geroepen, gedicht en gelachen. Precies hoe poëzie in een bruin café hoort te zijn.

Openbare Bibliotheek Amsterdam
Zaterdag 24 september 2011
We traden op tijdens het open podium van de OBA. Presentator Jos van Hest maakte de avond! Vol passie praatte hij met de dichters over hun poëzie. Was de gebarentolk ziek die enkele gedichten naar gebarentaal zou vertalen? Dan doet Jost dat toch even? Wat een held!

Literaire avond Paard van Troje, Ede
Donderdag 15 september 2011
Eind 2005 onstond Kila&Babsie in Ede en nu, in 2011, gingen we weer eens terug. In de boekhandel Het Paard van Troje werd een speciale literaire avond georganiseerd rondom ons, onze poëzie en onze bundel. We vertelden over het ontstaan van ons duo, over het maken van de bundel, over de raarste plekken waar we hebben opgetreden, over Herman van Veen en over onze poëzie met muziek. Gitarist Rik de Winter was mee om ons muzikaal te begeleiden. Theo en Julia Hofstede zorgden in hun prachtige boekhandel voor wat drankjes. Het was een mooie, nostalgische avond waarbij we terugblikten, maar zeker ook vooruit keken!

CarArt, Delft
Zondag 4 september 2011
Op deze fijne zondag was het weer zover: we traden op in een auto. In een verlengde witte Volvo! Nieuwsgierige luisteraars kwamen bij ons in de auto om, tussen alle auto’s, te luisteren naar wat poëzie. Een bijzonder fijne absurde middag.

Poëtische wandeling In Vervoering
Zaterdag 6 augustus 2011
We organiseerden een poëtische wandeling door Utrecht voor het festival In Vervoering. We startten vanaf de Korte Minrebroederstraat en liepen via de Voorstraat naar de Dom en weer terug. Bij verschillende winkels en gebouwen droegen we toepasselijke gedichten voor. Voor het eerst begeleidde Rik de Winter ons op zijn elektrische gitaar. Helaas begon het zo hard te regenen dat onze laatste wandeling niet door kon gaan. Uiteindelijk droegen we gedichten voor in de snackbar Broodje Ploff. Weer een nieuwe locatie voor op onze lijst!

Dichters in de Prinsentuin, Groningen
Woensdag 27 juli, donderdag 28 juli 2011
De opening van het festival Dichters in de Prinsentuin vond woensdagavond plaats in de Puddingfabriek. Een goede warme sfeer heerste er voor de fabriek. De volgende dag, na een kort optreden op het theeveld in verband met de stromende regen, konden we toch nog plaats nemen in loofgangen van de Prinsentuin om onze stereopoëzie voor te dragen.

Privé optreden voor winnaar Duowedstrijd, Groningen
Donderdag 28 juli 2011
Paul Borggreve is de gelukkige winnaar geworden van de Duowedstrijd 2011. Zijn gedicht is hier te lezen. Hij had een privé optreden van Kila&Babsie gewonnen bij hem thuis, en zo geschiedde dat we donderdagavond bij Paul thuis ontvangen zijn en een optreden voor Paul en zijn vrienden hebben verzorgd.

Lazy Sunday Afternoon, Utrecht
Zondag 3 juli 2011
Het was prachtig weer en het Lepelenburgpark zat vol. We presenteerde de Lazy Sunday Afternoon met bandjes, singersongwriters en meer. We traden zelf drie keer op.

Prijsuitreiking Nationale Poëziewedstrijd, Utrecht, Tivoli
Zondag 26 juni 2011

We presenteerden de prijsuitreiking van de Nationale Poëziewedstrijd van de Talenacademie, in de Spiegelzaal van Tivoli in Utrecht. Kinderen van de basisschool en middelbare scholieren uit heel het land hadden gedichten ingestuurd die ze in een andere taal dan hun moedertaal hadden geschreven. Alle genomineerde gedichten werden voorgelezen (in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Russisch en Turks) en wij droegen tweetalige stereopoëzie voor (slechts in het Engels-Nederlands). Een warme, gezellige en feestelijke middag.

Boekhandel De Slegte, Utrecht  
Zondag 19 juni, toegang gratis
We presenteerde de poëziemiddag “Het gras, het groen, de tuinman en ik” in boekhandel De Slegte, als onderdeel van de Culturele Zondag met het thema “Groen!”. Tussen 13.00 en 16.00 uur interviewde we  Anne Broeksma, Vrouwkje Tuinman, Dennis Gaens, Maartje Wortel en Tjerk Ridder over hun werk en groengehalte. Ook droegen we gedichten voor die we speciaal voor ieder artiest geschreven hadden.

Dichters op het terras, Leiden
Zondag 5 juni 2011
Samen met het Leids Dichtersgilde gingen we langs diverse terrassen in de binnenstad van Leiden, om lunchende en koffiedrinkende zondagsgangers te verblijden met poëzie.

Lees Mei, Utrecht
Donderdag 2 juni 2011
In de mooie oude boerderij RoodNoot lazen we in stereo bladzijde 71 voor van het gedicht ‘Mei’ van Herman Gorter.

Het Park Vertelt, Oosterbeek
Zondag 29 mei 2011
We traden voor de vierde keer op tijdens het festival ‘Het Park Vertelt’, in park Hartenstein in Oosterbeek.

Voorproefje ‘t Park Vertelt, Arnhem
Zondag 22 mei 2011
Het hoofdprogramma van Bosch&Boeken op 22 mei bestaat uit Thomas Verbogt die komt vertellen over zijn nieuwe roman ‘Perfecte stilte’. Namens ‘Het Park Vertelt’ gaven wij een klein voorproefje wat men onder andere kon gaan verwachten op het poëziefestival ‘t Park Vertelt.

Taalpodium, Utrecht
Woensdag 18 mei 2011
Een aantal keer per jaar verzorgt Taalpodium Utrecht-Zeist bijeenkomsten met gastdichters en gastschrijvers. Wij mochten twee keer optreden op het open podium in het Schillertheater.

Optreden voor Halbe Zijlstra, Rotterdam
Woensdag 20 april 2011
Halbe Zijlstra kwam Kunstfactor bezoeken en wij werden gevraagd hem te laten zien en horen wat stereopoëzie is. Als twee kunstenaars en langstudeerders hebben we voor hem opgetreden.

Translation Slam, Utrecht
Dinsdag 19 april 2011
Voor het eerst in de geschiedenis droegen we tweetalige stereopoëzie voor (Engels-Nederlands). Dit deden we tijdens de Translation Slam op het City2Citiesfestival.

Cantina Poëtica, Alkmaar
Zondag 17 april 2011
De Alkmaarse Dichterskring nodigde ons uit te komen optreden. In de prachtige locatie ‘Het Koepeltje’ traden we op voor een groep enthousiaste Alkmaarse literatuurliefhebbers. Zowel de andere dichters en muzikanten, de sfeer, de koffie, de taart, de presentatrice Nina en de bundelverkoop waren fantastisch.

Dag van de Literatuur, Rotterdam
Donderdag 17 maart 2011
Samen met Almut traden we op tijdens de Dag van de Literatuur, een middag om middelbare scholieren op een hippe manier kennis te laten maken met poëzie en proza.

Blauw, “Verloren voorwerpen”, Utrecht
Zondag 13 maart 2011
Samen met dichter Bernhard Christiansen hebben we een Blauwmiddag georganiseerd. Zo vulden we 13 maart Café Averechts met poëzie en muziek binnen het door ons bedachte thema ‘verloren voorwerpen’. Daniël Dee, Daniël Vis, Nikki Dekker, Saskia van den Heuvel en Dennis Gaens zorgden voor een prachtige mix van gevarieerde poëzie. Pianist Maarten Voortman en zangeres Soraya Wunnink hadden van elke dichter een gedicht ontvangen. Zij maakten prachtige composities gebaseerd op de gedichten, die ze die middag ter gehore brachten.

Pindaconcert, Utrecht
Zaterdag 5 maart 2011
In een werfkelder organiseert kunstenaar Kees Wennekendonk maandelijks intieme kunstsalons met poëzie, kunst en muziek. Entree is een fles wijn, een taart of een kaas. Wij hadden de eer om ook op te treden in deze prachtige werfkelder. Een fijne, inspirerende avond met toevallig veel poëzieoptredens, afgewisseld met fijne singer-songwriters. Een parel van een avond in Utrecht!

A.V.O.N.D. Kunstfactor, Utrecht
Vrijdag 4 maart 2011
Kunstfactor organiseerde A.V.O.N.D (Avond met Veelbelovende Ontdekkingen, Nieuwkomers en Durfals) in De Pastoe Fabriek in Utrecht. Na een optreden in de Houtzagerij gaven we twee workshops ‘duovoordracht’.

Slam Rotterdam
Zondag 27 februari 2011
Op één van de meest regenachtige zondagmiddagen hebben we opgetreden in café Hemingway in Rotterdam. Het was erg leuk om sinds een lange tijd weer een slam te doen in dit gezellige café. Jolies Heij, Sander Ritveld en Claudio Ritveld deden ook mee. Uiteindelijk stonden Sander en Claudio in de finale. Na een rap/lofzang/gedicht won Claudio de slam.
Klik hier om het verslag van de middag te lezen, gemaakt door Peter M van der Linden

Cultureel Café Dante, Ede
Donderdag 24 februari 2011
Het Cultureel Café Dante in Ede nodigde ons uit om over onze bundel Stereo te vertellen en gedichten eruit voor te dragen. We gingen terug naar onze roots: naar cultuur- en muziekcentrum Cultura, waar we in 2005 voor het allereerst optraden.

Stukafest, Enschede
Donderdag 10 februari 2011
In het studentenhuis van Eelco en Fons in Enschede traden wij op voor een intieme club studenten. Gezellige, inspirerende optredens. Direct onder het huis, in dezelfde flat, trad Ronald Snijders op met een absurdistische voorleessessie. De avond werd afgesloten met een vrolijk eindfeest.

’t Einde van de Wereld, Amsterdam
Woensdag 9 februari 2011
We traden op bij de dichtersavond op de boot ’t Einde van de Wereld aan de Javakade. Na een heerlijke maaltijd begon de culturele avond met geweldige Nederlandse chansonmuziek, inclusief vergieten en confetti. Vervolgens geïmproviseerde poëzie op banjomuziek en ten slotte mochten wij het podium betreden.

2010

Mengvoer, Utrecht
Maandag 20 december 2010
In Café de Stad vond dit najaar iedere maandagavond iets nieuws plaats: Mengvoer. In een intieme setting verrassende optredens uit alle disciplines, voor een publiek dat toevallig aanwezig is. Mooie Woorden bundelde haar krachten met Café de Stad en zorgde ervoor dat tijdens deze unieke avonden de Utrechtse dichters niet ontbraken. Op 20 december waren wij van de partij. Een prachtige, gezellige avond met o.a. muziek van Joast, waardoor het hele café in een roes kwam.

Huisorkest, Utrecht
Zaterdag 11 december en zondag 12 december 2010
Het Huisorkest, onder leiding van dirigente Anja Oosterbeek, verzorgt altijd interdisciplinaire concerten. Dit jaar waren naast zangers ook dichters uitgenodigd met het orkest samen te werken: wij dus! Binnen het thema “Muziek in contrast” droegen we werk voor bij de verschillende (contrasterende) muziekstukken. Door het voordragen van oude en nieuwe gedichten en het uitleggen en aankondigen van muziekstukken en contrasten vormeden wij de rode draad van de avond.

Halve finale NK poetry slam, Utrecht
Maandag 6 december 2010
De halve finales van het NK Poetry Slam trokken vele mensen naar de drie locaties in het centrum van Utrecht. Het U-Rock café was zo vol dat om brandveiligheidsredenen mensen aan de deur geweigerd werden. We namen het op tegen Nienke Esther Grooten, Kees-Jan Sierhuis, Kira Wuck, Martijn Teerlinck, Marcel van Dijk, Wibo Kosters en Boris de Jong. Onze poëzie lag helaas niet in het straatje van de jury, die meer van metaforische van papier gelezen gedichten hield. Het publiek liet ons doorgaan naar de tweede ronde, maar helaas stonden we niet in de finale. Wibo en Boris trakteerden het publiek op een geweldige finale en zullen samen met Martijn Teerlinck, die derde werd, op het NK in Tivoli strijden om de Gouden Vink.

Wintertuin op de Campus, Nijmegen
Woensdag 24 november 2010
We traden op tijdens de lunch bij ‘Wintertuin op de Campus’ op de campus van de Radboud Universiteit. In de Refter was het lekker druk en lunchende studenten genoten van de optredens, o.a. vanaf relaxte zitzakken.

Dobbelslam, Utrecht
Zondag 14 november 2010
In de aanloop naar het NK-poetryslam organiseerde Blauw de tweede editie van de Dobbelslam in café Averechts. Het was net zo gezellig en hilarisch als de vorige keer. Dobbelstenen bepaalden het succes van de dichters, waarna de juryleden probeerden uit te leggen waarom de dobbelstenen gelijk hadden. Wij kwamen verder dan de vorige keer, namelijk tot de tweede ronde. De middag werd afgesloten met een mooie finale tussen Merijn Schipper, Ellen Deckwitz en Nikki Dekker.

Jubileum, Nijmegen
Zondag 7 november 2010
We verzorgden een optreden tijdens het 10-jarig jubileum van de Bibliotheek De Mariënburg dat samen met Lux en het Archief  gevierd werd. Het centrum van Nijmegen was vol op deze koopzondag, maar helaas bleven maar een handjevol mensen staan luisteren in de hal van de bibliotheek. Toch was het een geslaagde zondagmiddag in een feestelijke bibliotheek.

Onbederf’lijk Vers, Nijmegen
Woensdag 13 oktober 2010
Als openingsact van het eindfeest van Onbederf’lijk Vers in Nijmegen traden we op in de Billabong. Publiek en dichters verzamelden zich in het gezellige café om de avond vol poëzie af te sluiten met een goed feestje.

Ede TV, Ede
Zondag 26 september 2010
In het programma ‘Mooi zo’ hebben we het gedicht ‘De verdwaalde jazzpianist die ik vond’ voorgedragen. De voordracht is gefilmd in een park in onze home town Ede.

Festival De Oversteek, Nijmegen
Zondag 19 september 2010
Tijdens het Festival De Oversteek traden op meerdere plekken aan de overkant van De Waal bij Nijmegen, rondom Lent, bandjes, singer- songwriters, operazangers en dichters op. In het kunstatelier Total Idea Factory in Slijk-Ewijk mochten wij samen met singer-songwriter Leine plaatsnemen tussen de bizarre kunstwerken. Samen met Leine vulden we een uur met muziek en poëzie. Het atelier stroomde vol en de intieme sfeer maakte ruimte voor vragen en opmerkingen uit het publiek. Traden we altijd maar op op zulke locaties!
Klik hier voor een filmpje van ons tijdens De Oversteek.

Slamnight Nacht van de Poëzie, Utrecht
Zaterdag 18 september 2010
Terwijl in de grote zaal van de Stadsschouwburg in Utrecht de Nacht van de Poëzie plaatsvond, verzamelden in de Blauwe Zaal slammers en fans van poetry slam voor de Slamnight. In vier korte slams streden 24 dichters om een plaats op de Nacht van de Poëzie. Het werd een lange, spannende wedstrijd waarin veel moois werd gezien en gehoord. Wij hadden de eer in de finale van ons blok terecht te komen met Bernhard Christiansen, die ons uitdaagde voor een geweldige en hilarische finale battle. Bernhard won die finale, en uiteindelijk ook de grote finale, waardoor hij rond half 3 ’s ochtends zijn absurdistische poëzie mocht voordragen in de grote zaal. Eerder op de avond vond er ook iets anders tofs plaats in die zaal (naast de optredens van vele dichters natuurlijk): Janne Schra van Room Eleven zong, al improviserend samen met een pianist en contrabasist, ons gedicht ‘Het Begin’.

Festival Gevaarlijk Goed, Nijmegen
Zaterdag 18 september 2010
In de Lindenberg in Nijmegen traden wij samen met Almut op tijdens festival Gevaarlijk Goed. Voor het eerst speelde Almut naast altviool ook gitaar. De kleine, mooie Karolingerzaal was helemaal uitverkocht en het publiek was enthousiast.

PPW30Y, Rotterdam
Zaterdag 11 september 2010
Het verjaardagsfeest van Peter Paul (een goede vriend van Almut) was een big happening. Een mooi belicht café in Rotterdam werd gevuld met mooi geklede mensen, fotografie, film, optredens van een pianist, zangeres, hobospeler. En “als klap op de vuurpijl” Kila&Babsie met Almut op de altviool en (voor het eerst) gitaar. Een topfeest met een topafsluiter: songfestivalklassiekers!

Culturele dag Bibliotheek Woudenberg
Zaterdag 11 september 2010
Tijdens de Culturele Zomerdag in Woudenberg traden wij als een van de eerste acts op op het Kerkplein. Een zomerdag was het zeker, de zon scheen heerlijk. Na een interview met De Woudenberger moesten we weer verder: op naar het volgende optreden!

Poets and Songwriters, Enschede
Vrijdag 10 september 2010
In Enschede traden we op bij het podium van Poets and Songwriters. Een oud schoolgebouw was sfeervol ingericht met gordijnen, ouderwetse lampen en kunst aan de muur. Naast singersongwriters Renee Stevense op de contrabas en Arthur Adam op de gitaar traden wij op voor een klein maar enthousiast publiek. Mede door het gezellige diner bij de chinees met organisator Jobo was de avond zeer geslaagd.

Verjaardagsfeest Yvonne Kroonenberg, Oostzaan
Zondag 30 mei 2010
Wat een feest! Wat een gezelligheid! En wat een toffe optredens! Yvonne Kroonenberg pakte groot uit voor haar zestigste verjaardag. In het pittoreske Houten Huys in Oostzaan werd haar verjaardag gevierd met muziek, zang, poëzie en lekker eten. Op de terugweg konden we het niet laten te hopen dat we op ons zestigste ook zo’n spetterend feest zullen geven met zulk bizar gezellige mensen.

De geest moet waaien, Arnhem
Vrijdag 28 mei 2010
Tijdens een symposium ter ere van de nieuwe bacheloropleiding Creative Wrting bij ArtEZ traden wij op in de Kleine Kantine in het ArtEZgebouw. Gelukkig kwam de hele klas van Babsie kijken.

Woorden in de Waagschaal, Haarlem
Dinsdag 25 mei 2010
In het kleine café De Waag in Haarlem mochten wij optreden tijdens het literaire programma Woorden in de Waagschaal. Na een kort interview kregen we twintig minuten te tijd gedichten voor te dragen uit Stereo. Ook droegen wij wat nieuw werk voor. Helaas moesten wij er snel vandoor om de trein te halen, maar graag keren wij een andere keer terug naar De Waag.

Open podium Openbare Bibliotheek Amsterdam
Zaterdag 24 april 2010
We traden op tijdens het open podium van de OBA. Helaas zonder onze altvioliste Almut, die door omstandigheden moest afzeggen. Na meerdere voorgedragen gedichten over wielrennen werden wij geïnterviewd door Jos van Hest en droegen wij nieuw werk voor en gedichten uit Stereo. De reacties waren lovend en veel mensen uit het publiek kwamen naar ons toe met de vraag of ze onze bundel mochten vasthouden. Hoera voor enthousiaste zestigplussers!

Radio Arnhem
Zondag 7 maart 2010
In het programma ‘Ondersteboven’ op Radio Arnhem interviewde Clarien van Harten ons uitgebreid over het begin van Kil&Babsie, ons dichterschap, het schrijven van poëzie, en onze bundel Stereo. Hier kan je het interview beluisteren.

Meer Woorden Meer Kleuren,  Utrecht
Zondag 28 februari 2010
Op het multiculturele podium Meer Woorden Meer Kleuren van dichter Baban droegen wij nieuw werk voor aan het aandachtig luisterend publiek. Oosterse muziek, live kaligrafie en een grote variatie in voordrachten maakten de middag speciaal.

Slam Venlo
Vrijdag 26 februari 2010
De slam van stadsdichter Daan Doesborgh in Venlo was een gezellige, intieme avond met dit keer naast een publieksjury ook een vakjury. Door middel van omhoog gestoken cijfers werden de slammers beoordeeld. Live gecreëerde tekeningen op een overheadprojector en de LP-platen van de DJ waren toepasselijke ingrediënten op deze geslaagde avond. Helaas moesten wij vroeg onze laatste trein halen om Limburg nog uit te komen, maar we hoorden achteraf dat de Duitse Pamela met de eerste prijs naar huis ging.

Promotie Stukafest, Enschede
Donderdag 11 februari 2010
Aan het lijstje van locaties waar Kila&Babsie hebben opgetreden kan vanaf vandaag ‘lift’ worden toegevoegd. In de Universiteit van Enschede droegen we gedichten voor aan nietsvermoedende studenten. De hele dag werkten we mee aan het promoten van het Studentenkamer Festival (Stukafest). Ook in collegezalen en studieruimtes werden mensen opgeschikt met stereopoëzie.

Bundelpresentatie Stereo, Utrecht
Zondag 7 februari 2010
Wat een avond! Wat een feest! Onze debuutbundel Stereo werd gepresenteerd in de gezellige en overvolle werfkelder van De Kargadoor. Jaap Robben vermaakte het publiek met zijn prachtige en pakkende gedichten en zijn ‘eenzame’ Kila&Babsie-act. Onze ‘slamvader’ Gijs ter Haar zorgde voor een geweldig en krachtig optreden waarmee hij de kelder stil kreeg. De muziek werd verzorgd door singer-songwriter Bjorn van Rozen en zijn contrabassist Marcel, die samen een diepe indruk achter lieten met hun romantische liedjes en muzikale interpretatie van drie gedichten van ons, prachtig! Ellen Deckwitz en Daan Doesborg verrasten ons met een knap staaltje instudeerwerk. In een medley van onze poëzie zetten ze een fantastische en hilarische persiflage neer van Kila&Babsie. Onze gedichten, onze stereovoordracht en ons privéleven werden heerlijk op de hak genomen. Enkele gedichten zullen na deze avond nooit meer hetzelfde zijn! Natuurlijk moesten er heel wat mensen bedankt worden, en na de onthulling van de bundels volgde een optreden met ‘onze’ altvioliste Almut Krauss. Wat een avond! Wat een feest! Een moment om nooit te vergeten.

U-slam, Utrecht
Woensdag 3 februari 2010
We kregen het voor elkaar om samen met Daniël Vis in de finale terecht te komen in de gezellige Bastaard. Het werd een leuke battle. Daniël Vis won de eerste prijs en staat in de finale van de U-slam.

Bellum Poetica, Utrecht
Woensdag 13 januari 2010
Awater, de studievereniging van Nederlands in Utrecht, nodigde ons uit te komen slammen bij hun Bellum Poetica. Het was druk in Café U Rock, waar studenten Nederlands en slamliefhebbers zich verzamelden om te zien wie de Slamburger en de Slambal naar huis zouden nemen. De sympathiekste jury ooit, bestaande uit Hans van Stralen, Hanna Bervoets, Yvonne Kroonenberg en Sven Ariaans, legde elke ronde uit hoe ontzettend goed de afvallers waren en Hans van Stralen smeekte om omkoping. In de finale belandden wij met Jeroen Naaktgeboren en Justin Zaaijer die de publieksprijs won. Om en om droegen wij gedichten voor. Jeroen improviseerde knap over Justin en ons. Tenslotte maakte de jury (tussen al haar “sorry” en “jullie zijn allemaal goed” door) bekend dat wij de Awaterslam wonnen. Wat een fantastisch verjaardagskado!

2009

Dobbel-slam, Utrecht
Zondag 22 november 2009
Poëzie-entiteit Blauw organiseerde in Utrecht de eerste Dobbel-slam wereldwijd. Het was een slam waar iedereen evenveel kans maakte om te winnen, een slam waarin de grillen van de juryleden ondergeschikt werden gemaakt aan de wijsheid van het lot. Twaalf dichters gooiden voor en na hun optreden met dobbelstenen om te bepalen hoeveel punten ze kregen voor hun optreden. Daarna was het de taak van de juryleden om uit te leggen waarom de dobbelstenen gelijk hadden. Het lot was hard: Kila&Babsie kregen de minste punten van iedereen toebedeeld, vijf in totaal. Maar dat leverde wel een “Het is niet eerlijk!”-kaartenspel op. Het fortuin plaatste Pom Wolff en Peter Knipmeijer in de finale, wat een hele goede keuze was: de sterkste en grappigste finale die wij ooit hebben gezien kwam er uit voort. Pom gooide zoals verwacht een zes en won. De dominee werd verkozen tot beste jurylid. Een applaus voor Bernhard Christiansen en dit geweldige nieuwe concept van poetry slam!

Festina Lente Poëzieslag, Amsterdam
Maandag 16 november 2009
Wat een toffe plek, Festina Lente. Het loopt vol met dichters en publiek en de slam (sorry, poëzieslag) begint. Annie Gerritsen, Erwin Mulder, Til Schaap, Martijn Teerlinck, Jeroen Oosterhof en Bart Padberg mogen net als ons het kleine plekje bovenaan de trap innemen om voor het publiek links en rechts voor te dragen. Tevreden horen we dat we samen met Martijn, Erwin en Bart naar de tweede ronde mogen. Onze vier minuten gaan goed en het publiek reageert enthousiast. Graag hadden we in de finale tegen Martijn gestaan, maar helaas, Bart mag dat doen. Uiteindelijk wint Bart Padberg de publieksprijs en Martijn Teerlinck de juryprijs. Martijn den Bakker, die nogal moeite heeft met het correct spellen van de namen van de dichters, typte tijdens de avond een live verslag.

Radio Arnhem
Zondag 1 november
Naar aanleiding van ons optreden met altvioliste Almut in Het Huis van Puck mochten we zondagmiddag aanschuiven bij het programma ‘Ondersteboven’ van Clarien van Harten bij Radio Arnhem. Samen met singer-songwriter Rosanne Blufpand vulden we het hele uur met gesprekken, door ons uitgekozen muziek en ons interdisciplinaire optreden.
Klik hier om het radioprogramma te beluisteren.

Onbederf’lijk Vers, Nijmegen
Woensdag 21 oktober 2009
Voor de tweede keer op een rij mochten we optreden tijdens het fantastische Onbederf’lijk Vers in Nijmegen! In Merleyn traden we drie keer een kwartier op. We deelden het podium met Ilja Leonard Pfeijffer en Arnoud Rigter, een grote eer! Bij de after party hoorden we dat onze locatie een van de drukbezochte locaties was, erg leuk natuurlijk. De avond werd afgesloten met een knallend feest in de Billabong. Daarna rolden we onze bedden in het hotel in. We houden van Onbederf’lijk Vers!

Poëzieavond, Zaal 100 Amsterdam
Donderdag 15 oktober 2009
Probeer je een clichématig dichterscafé voor te stellen. Een bruine kroeg, vol met rook en heel veel mannen die elkaar allemaal al jaren kennen, gedichten over de zinloosheid van het bestaan en gescheiden vrouwen, bier en whisky. Dat is de dichtersavond in Zaal100. En daar zaten wij: Kila, Babsie en Almut. Men vroeg of wij per ongeluk het verkeerde café waren binnen gelopen. Maar nee, ook wij kwamen optreden. En wat was men enthousiast! Er werd gelachen, geklapt en dingen geroepen. “Bravo! Bravol!” en “Hoe lang had je die vriend dan?” Een mooie avond in een echt dichterscafé.

Nederlandse Amateurkunstfestival, Amsterdam
Donderdag 24 september 2009
Kunstfactor had ons uitgenodigd om op te treden op het eerste Nederlandse Amateurkunstfestival in Amsterdam. Het festival is in het leven geroepen om professionals uit de amateurkunst te laten zien welke vernieuwende dingen er dit moment gaande zijn binnen de amateurkunst. Het thema van het festival is “verbinding”. Dat wil zeggen dat alles wat geprogrammeerd is een verbinding is tussen twee disciplines. Wij zetten tijdens het festival samen met altvioliste Almut Krauss een multidisciplinair spektakel neer van poëzie en muziek. In de Expozaal van De Brakke Grond mochten we na een geweldige theatervoorstelling van LeBelle optreden, we waren zeer tevreden. Na de pauze volgden een filmpje van Daniël Groothuysen en een indrukwekkend dansspektakel van Umoja. Een leuke avond! 

Open podium, Huis van Puck, Arnhem
Vrijdag 18 september 2009
In het gezellige Huis van Puck traden we samen met altvioliste Almut Krauss op tijdens het open podium. Onze interdisciplinaire act van poëzie en muziek sloeg goed aan bij het publiek en we waren zeer tevreden met ons optreden.

Utrecht Uitfeest, Utrecht
Zondag 13 september 2009
Omdat we op 3 mei de publieksprijs wonnen tijdens de Kargadoor slam in Utrecht, mochten we optreden tijdens het Utrecht Uitfeest. Het Utrecht Uitfeest is dé opening van het culturele seizoen van Utrecht en met 80.000 bezoekers het grootste collectieve cultuurevenement van Utrecht. Dit jaar vond het plaats op Culturele Zondag. Voor het eerst traden we op met altvioliste Almut Krauss, die muziek geschreven heeft op een aantal van onze gedichten. Het duurde even voordat er genoeg mensen in de zaal zaten, maar toen het eenmaal zo ver was konden we beginnen. We waren blij met onze performance en de positieve en lovende reacties. Op vrijdag 18 september zullen we hetzelfde interdisciplinaire programma ten gehore brengen in Arnhem en op 24 september in Amsterdam.
Klik hier om een filmpje te bekijken van het Uitfeest.

Het Car Art festival, Delft
Zaterdag 12 september 2009
Op het terrein van het Car Art festival stonden zoals verwacht veel auto’s. Theatermakers, beeldende kunstenaars, filmmakers, bands en meer lieten op, in of om auto’s hun kunsten zien. Wij mochten plaatsnemen in een old timer, van waaruit we per keer enkele mensen op de achterbank vermaakten met poëzie. Kijk voor meer informatie op de mooie site van het Car Art Festival.

Finale Kargadoor slam, Utrecht
Zondag 6 september 2009
Soms zie je een lijst met dichters en voel je je al vereerd dat je überhaupt ertussen staat, op papier. Zo’n lijst had de finale slam van de Kargadoor in Utrecht: Jee Kast, David Boelee, Max Lerou, Ellen Deckwitz, Acg Vianen, Daniël Vis, Peter M van der Linden, Daan Doesborgh, Tuvit Schlomi, Wibo Kosters en dus Kila&Babsie. Wat een dag! In de mooi verlichte kelder aan de Oudegracht verzamelde zich een groot publiek en de vele dichters, helaas zonder Ellen, die ziek thuis lag. Na twee knallende rondes koos het publiek Daniël en Wibo en de jury Peter en Daan om door te gaan naar de finale. Wat een onmogelijk keuze! Daan en Wibo streden uiteindelijk om de publieksprijs, die Daan met één stem meer te pakken kreeg. Peter M van der Linden is de gelukkige winnaar van de Kargadoor en staat 11 december op het NK. De geweldige performances maakten het samen met de prachtige muziek van Björn van Rozen en het heerlijke eten van Pandorra een dag om nooit te vergeten. Zie Pom Wolffs verslag van de slam en de opnames die Mike Platenkamp maakte.

Poetry slam Eindhoven
Vrijdag 4 september 2009
Elk van de vier dichters, Martin Beversluis, Gijs ter Haar, Bernhard Christiansen en wij, mocht twee keer acht minuten optreden tijdens de slam in Eindhoven. Dat is uniek veel voor een slam, dus de deelnemers genoten ervan, en het publiek ook. Wij waren vooral tevreden met onze tweede ronde, die we zonder microfoons aandurfden in de prachtige locatie van ACG. Helaas was het niet genoeg om door te gaan naar de finale. Bernhard won de jury (het publiek) voor zich met zijn absurdisme en werd de winnaar van de avond.

UITdagen, Utrecht
Donderdag 13 augustus 2009
Festival Mooie Woorden deed met een cultureel programma mee aan de UITdagen in Utrecht. In een omgebouwde SRV-bus droegen we voor kleine groepjes aankomende studenten poëzie voor. De zon, de muziek, de brakheid en de lunch weerhielden de meeste aankomende studenten ervan vanzelf het busje in te stappen, maar uiteindelijk hadden we toch wat groepjes bij elkaar. Andere dichters waren Kasper Jansen, Willem Bongers, Ingeborg Klarenberg, Anne Broeksma, Daniël Vis en Tom van Popering. Na de zomerse middag genoten we van heerlijke tapas aan de Oudegracht.

Camping Rotterdam
Zaterdag 18 en zondag 19 juli 2009
Op het festival Camping Rotterdam in het Sidelingepark in Overschie traden we op bij het onderdeel ‘Gelul uit de ruimte’. Een weekend vol met poëzie, muziek, een legertent, spacefalli, Menno en zijn badjas, Edwin en zijn kapiteinspet, Tamara en haar gitaar, Nikki en haar pyjama, Lennart en zijn heelalvest, Arie en zijn zoontje, Jeroen en zijn smurfenhoofd, Dennis en zijn tent, David en zijn hoefijzer, een koelkast vol met bier, een silent disco, lekker eten, leuk publiek en een nachtburgemeesteres. Oftewel: Rotterdam, we gaan je zien! Ja toch!

Finale poetry slam Rotterdam
Zondag 28 juni 2009
Alle winnaars van het slamseizoen in Rotterdam verzamelden in de Exit: Lennart Pieters, Edwin de Voigt, Gijs ter Haar, Ellen Deckwitz, Miquel Santos en wij. Tussen de rondes door traden Mark Lotterman en Najiba Abdellaoui op. Ellen en Gijs namen het weer eens tegen elkaar op in de finale, waarna Ellen won. Maar aangezien zij al voor Amersfoort naar het NK gaat kreeg Gijs de finaleplek aangereikt. Hij sloeg deze echter af en maakte bekend Rotterdammer Lennart de kans te geven.

KunstNacht, Den Bosch
Zaterdag 27 juni 2009
Het regende hard. Heel erg hard. En alles stond in de Muzentuin van het Noordbrabants Museum: het podium, onze koepeltentjes, de wc’s en de bar. Maar de wolken trokken weg en daar kwam het blauw, gelukkig! Wij namen plaats in onze knusse tentjes, naast die van Doeko L., en vormden zo de Literaire Afwerkplek. Al snel stond er een kleine rij voor onze tenten, wachtend op een gedicht. Per twee of drie kwam het publiek bij ons zitten om een gedicht te kiezen. Daarna volgden meteen persoonlijke reacties en verhalen, die we op een groot podium altijd mislopen. Gelach, onbegrip, stilte, geklap of een anekdote, alles kwam voorbij. Heel erg gaaf!

Het Park Vertelt, Oosterbeek
Zondag 31 mei 2009
Poëzie, een park, koffie en zon. Wat wil een dichter nog meer? In Oosterbeek werd het lustrum van Het Park Vertelt gehouden. De altijd leuke Hester Macrander presenteerde. Het publiek kon genieten van de poëzie van Jaap Robben, Ted van Lieshout, Annemieke Gerrist en van Gelderse dichters die meededen aan de poëziewestrijd. Verder was er natuurlijk muziek (in combinatie met poëzie), een boekenmarkt, een poëziewandeling, een stiftpoëzieworkshop en een poëzeecontainer. Wij werden bij de jury en bij het publiek tweede. Vorig jaar werden we vierde, dus we gaan vooruit! En volgend jaar…

Poetry slam, Rotterdam
Zondag 24 mei 2009
Het was een warme, zonnige, broeierige dag, maar in Rotterdam verzamelden slamliefhebbers zich in een donkere zaal zonder ramen. De twee jonge, enthousiaste meiden van Promises knalden de middag open. Erwin Mulder, Gerben de Ruiter, Sander Ritman en wij zorgden voor de poëzie. Ook presentator Menno en DJ Naakt droegen bij aan de goede slamsfeer. De verrassing van de dag was Miguel, die via het open podium de wedstrijd in kwam en het zelfs tot de finale schopte, samen met Sander en ons. Om de beurt droegen wij drieën een gedicht voor, waarna het publiek en de jury de winnaars kozen: Miguel en Kila&Babsie! Wat ontzettend gaaf! Zondag 28 juni staan we in de finale, weer in de donkere zaal zonder ramen.

Studievereniging voor Neerlandici Nijmegen
Dinsdag 19 mei 2009
Er was helemaal niemand in café Samson toen we aankwamen. Maar gelukkig, het was gewoon pauze. Iedereen was buiten een luchtje aan het scheppen na het debat tussen Thomas Vaessens en Jos Joosten. Het programma ging weer verder met een optreden van ons. Zonder podium, zonder microfoon en bij de meeste gedichten ook zonder papier. Maar met een leuk publiek en een intieme sfeer. Na ons optreden kregen we meerdere vragen te beantwoorden, ook van de twee hoogleraren. We voelden ons vereerd! Een mooie avond van de studievereniging voor Neerlandici aan de Universiteit van Nijmegen.

Kargadoor slam, Utrecht
Zondag 3 mei 2009
In een prachtige werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht kwamen dichters en poëzieliefhebbers bijeen. Gijs ter Haar, hoe brak ook van de vorige avond, presenteerde de middag en Pom Wolff was hoofd van de jury. Helaas slamden er maar weinig dichters mee dit keer. Kobus “de arts” Carbon verbaasde iedereen in de eerste ronde met een klankvol gedicht over het dokter-zijn en Laszlo Huszar trakteerde het publiek in de tweede ronde op een portie dadaïstische poëzie. De drie mannen van Grein zorgden voor fantastische muziek, waarvan “Pas op voor egels op de weg” ons favoriete nummer is. Na de eerste twee rondes werd de publiekswinnaar bekend gemaakt… dat waren wij! En alsof dat nog niet genoeg was, mochten we ook nog door naar de finale. Na de vijf minuten van Kobus Carbon mochten wij voor de laatste keer onze gedichten ten gehore brengen, waarna de jury in beraad ging. Na opbouwende kritiek van Pom kwam het hoge woord eruit: wij wonnen de juryprijs! Twee prijzen in één middag, wat een eer! Op 6 september staan we in de finale van de Kargadoor slam. We hebben er zin in!

Bekijk hier drie filmpjes van de Kargadoor slam.

Poetryslam, Tilburg
Zondag 29 maart 2009
Op deze zonnige, maar koude zondagmiddag stapten we het gezellige café Cul de Sac in Tilburg binnen. Aangestoken kaarsen, warme thee en organisator Martin Beversluis verwelkomden ons. Langzaam verzamelde zich publiek in het café en kon de slam beginnen. Het verbaasde ons niet, met tegenstanders zoals Gijs ter Haar, Pom Wolff, Jeroen Naaktgeboren, Thomas Maarten van der Zwan en Melvin van Eldik, dat we niet door mochten naar de tweede ronde. Ook het feit dat de jury, voormalig stadsdichter Nick J. Swarth en acteur en theatermaker Sjon Brands, seksistisch en vrouwonvriendelijk waren (waar ze zelf openlijk voor uitkwamen) hielp niet mee. Het betekende wel dat we ontspannen konden genieten van de optredens van de heren, die van erg hoog niveau waren. Gijs en Pom zorgden voor een daverende finale, waarbij Pom uiteindelijk de juryprijs en Gijs de publieksprijs won. Jullie zijn geweldig!

Boekenfeest 2009, Amersfoort
Zaterdag 14 maart 2009
Gijs ter Haar nodigde ons uit voor het Boekenfeest in de bibliotheek van Amersfoort. In de gezellig verlichte bibliotheekhal traden we als eerste dichters op. Na ons droegen Ingmar Heytze, Tjitske Jansen en stadsdichter David van den Bosch ook uit eigen werk voor. Hafid Bouazza zorgde voor een smaakmakend interview, Trio Drie Eilanden en Dominee van Zanten zorgden voor de muziek. Het publiek zorgde voor een gezellige sfeer. Er werd zelfs ter plekke een gedicht voor ons geschreven! Een leuke poëzieavond in deze Boekenweek!

Vrouwenslam, Slamersfoort, Amersfoort
Zondag 8 maart 2009
Wederom namen we deel aan de Vrouwenslam van Slamersfoort op Internationale Vrouwendag. Theatercafé Borra was weer omringd en gevuld met een leuke sfeer. De andere slammers waren Gusta Bastian, Karin Beumkes, Ingeborg Klarenberg, Loes Vlaming, Jolies Heij en Aphro van Tieten. De jury sprak na de tweede ronde over ‘veel clichés’ bij de deelnemers en noemde ons ‘cabaresque’. Helaas mochten we niet door naar de finale. Loes Vlaming en Aphro van Tieten haalden de finale wel, samen met onze favoriet Ingeborg Klarenberg. Wij moesten helaas rennen om de trein te halen, waardoor we de prijsuitreiking miste. Wel kregen we daardoor een gratis lift van een vriendelijke taxichauffeur en weten we nu ook hoe het is om een dronken conducteur door de trein te zien lallen. Later hoorden we dat Loes Vlaming zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht sleepte. Nog gefeliciteerd!

Blauw, Utrecht
Zondag 8 maart 2009
Het was reuzegezellig bij Maaike Haneveld en Bernhard Christiansens  Poëzie-entiteit Blauw in café Averechts. Het thema was ‘samenzang’, dus wij voelden ons er helemaal thuis. Andere duo’s die optraden waren Sylvia & Bernhard, Emile & Douwe en het muzikale duo Croissant Terrible. Het aangekondigde ‘licht absurdistische’ van de middag was aanwezig (maar zeker niet storend), met als hoogtepunt de opera over bloembollen, waarbij meerdere mensen rauwe uien aten. We hopen dat Blauw nog lang zal bestaan!

Raayland College, Venray
Donderdag 12 februari 2009
Naar aanleiding van de poëzieworkshops die we op het Raayland College hebben gegeven presenteerden we de jaarlijkse poëzie- en cultuuravond van die school. Leerlingen lieten zien wat ze bij CKV hadden gemaakt en waar ze bij KCV mee bezig waren geweest. En natuurlijk werden de gedichten die bij Nederlands geschreven waren en tijdens onze workshops geoefend waren voorgedragen. Daarnaast mochten we zelf een kort optreden verzorgen.

DichtSlamRap, Boxtel
Donderdag 29 januari 2009, Gedichtendag
Op Gedichtendag stonden we, net als vorig jaar, bij DichtSlamRap in Boxtel. Net als Mohs Volke, Martin Beversluis, Maaike Haneveld, Danny Danker, Pom Wolff, Ronny Dijksterhuis en Doeko L. gingen wij helaas niet door naar de tweede ronde. De spannende finale werd gestreden tussen Max Lerou, Jee Kast, Casper Fioole en Sieger Baljon. Jee Kast ging er uiteindelijk vandoor met de juryprijs en de publieksprijs. Met zijn snelle, scherpe slamvoordracht haalde hij de jury en het publiek over. Wat ons betreft: Boxtel, tot volgend jaar!

Nijmeegse Gedichtennacht, Nijmegen
Woensdag 28 januari 2009
Onbederf’lijk Vers, Literair Productiehuis Wintertuin, stadsdichter Jaap Robben en Op Ruwe Planken organiseerden de eerste Nijmeegse Gedichtennacht en wij waren te gast. In het gezellige danscafé Merleyn traden dichters op die waren genomineerd voor de Op Ruwe Planken Gedichtendwedstrijd, waaronder Saskia van den Heuvel. Ook Vicky Franken, Tjitske Jansen en Ruben van Gogh waren te horen. Jaap Robben, stadsdichter van Nijmegen, kwam meerder keren terug op het podium. Wij stonden in het blokje van Onbederf’lijk Vers gepland, samen met Anna de Bruyckere, Maarten Inghels, Baban en Albert Bobeldijk. Na de optredens ging het feestje nog tot ver in de nacht door. Er werd heerlijk gedanst op de platen die Roos Rebergen & Lucky Fonz III draaiden. Gelukkig hoefden we daarna maar een paar meter te lopen om in onze fijne hotelkamer in slaap te vallen. Wat ons betreft wordt de Nijmeegse Gedichtennacht een traditie!

Raayland College, Venray
Woensdag 21 januari 2009
Onze wekkers gingen lekker vroeg af op de dag dat we ons naar Venray begaven. Op het station aangekomen werden we opgehaald door een lerares en kregen we een lekker kopje koffie. Het eerste uur gaven we een presentatie aan alle VWO5-leerlingen over onszelf, duodichters, onze manier van voordragen, en poetry slams. Bovendien lieten we enkele YouTube filmpjes zien van moderne dichters en droegen we zelf voor uit ons werk. De rest van de dag gaven we poëzieworkshops aan vijf klassen. De leerlingen mochten hun zelfgeschreven gedichten voordragen, waarna wij ze tips gaven om hun voordracht beter te maken. Ook kregen de leerlingen de kans zelf duovoordrachten te verzinnen en ten gehore te brengen. Iets wat wij natuurlijk geweldig vinden om te zien! Aan het eind van de dag waren we allebei doodop en was onze waardering voor leraren erg gestegen! Toch was het een zeer geslaagde dag en kijken we uit naar de poëzieavond in februari, waar een aantal van de leerlingen zal optreden.

Lokale Omroep Ede, Cultura
Zaterdag 10 januari 2009
In het radioprogramma “Middagmagazine” ging Bea Koops een gesprek met ons aan over onze poëzie en onze optredens. Daarnaast mochten we een aantal gedichten voordragen. Het programma werd live vanuit Cultura in Ede uitgezonden, wat een gezellige sfeer opleverde.

Slam/Jam, Rotterdam
Vrijdag 9 januari 2009
Lennart Pieters had ons uitgenodigd op te komen treden tijdens de muziek- en poëzieavond Slam/Jam in ROOM Hostel in Rotterdam. De zaal was goed gevuld en mooi versierd voor het Hawaï thema. Het niveau was erg hoog. Dichters Umeu Botojue, Sherence de Jongh en Martijn den Bakker vermaakten het publiek met hun mooie poëzie. De band Vinnie’s Vice zorgde voor hoogstaande rockmuziek en Lennart Pieters droeg uit zijn hoofd sterke rap/slam gedichten voor met een boodschap. Thomas, Bob en Sergei verzorgden de origineelste act: zij speelden alle drie op een didgeridoo. De opbrengst van de avond ging naar Soulsurfers. Wij belandden na het feestje in de “architecture room” in het hostel en genoten de volgende ochtend van een lekker ontbijt.

2008

NRC Handelsblad, Cultureel supplement
Vrijdag 12 december 2008
In een pleidooi over internetpoëzie door Yra van Dijk worden we genoemd met betrekking tot het interview met ons in Meander door Jeroen Dera. Bovendien wordt een deel van Babsies gedicht ‘Moederliefde’ geciteerd. Klik hier om het artikel in het NRC te lezen. Klik hier om het interview in Meander te lezen.

Poetry Got Wings, Ede
Zaterdag 29 november 2008
Wat een eer! Cultura in Ede vroeg ons op te komen treden als special guests tijdens het open podium met als thema poëzie. En zo stonden we bijna precies (!) drie jaar na ons eerste poëzieoptreden ooit in dezelfde zaal in hetzelfde gebouw in dezelfde plaats. De zaal was omgebouwd tot café, met staantafels, een bar en bakjes noten en olijven. De avond werd gepresenteerd door Mart van der Hiele en Henk Gieling. Dichter Simon Mulder zette weer een geweldig show neer, er waren jonge, talentvolle singer-songwriters (Rosanne Blufpand, Jeroen Gerritsen, Felicia Vooys, Guus van Wolde), de band Trio Drie Eilanden trad op, kleinkunstenaar Arjen van Zalinge ontroerde en vermaakte het publiek en Stephanie Baquet droeg haar poëzie in het Engels voor, waarna Mart van der Hielen het in Nederlands vertaalde. Een nostalgische avond voor Kila&Babsie!

Koning Willem I College, Den Bosch
Woensdag 19 november 2008
Marcel Linssen had ons uitgenodigd te komen optreden op het Koning Willem I College in Den Bosch. Als inleiding op en promotie voor de Dichtslamrap poetry slam in Boxtel vertelde Marcel over de slam en traden wij tien minuten op. Ook Kunstbende Brabant kwam aan het woord om de leerlingen enthousiast te maken. Naast ons traden twee rappers, een singer-songwriter, Arnoud Rigter en Nic Castle op.

Rotary Ede, Rhenen
Zaterdag 8 november 2008
Na ons optreden bij Businessclub Ede werden we gevraagd om ook te komen optreden voor de Rotaryclub Ede. Alles was tot in detail geregeld: we werden thuis opgehaald, naar een prachtig restaurant in Résidence Rhenen gebracht, daar genoten we, met een live jazzband op de achtergrond, van meerdere heerlijke voorgerechten. We traden twee keer op, waarbij we naast ons ‘standaard’ werk ook een speciaal voor de Rotary geschreven gedicht voordroegen en twee gedichten die Rotarian Marie-José Urlings had geschreven. Het publiek reageerde erg enthousiast en de ruim honderd Rotarians klapten en lachten zo hard dat we af en toe midden in een gedicht een pauze moesten inlassen. Na een bedankje en twee mooie boeketjes stond onze volgende chauffeur buiten op ons te wachten, om ons weer naar huis te brengen.

Onbederflijk Vers, Nijmegen
Woensdag 22 oktober, 2008
We zijn ontzettend blij en trots om te mogen vertellen dat we uitgekozen waren om op te treden op het Onbederflijk Vers festival in Nijmegen. Om kwart voor zeven stapten we restaurant Billabong binnen, waar we, samen met bekende dichters zoals Jules Deelder, Simon Vinkenoog en Esther Jansma wat aten en ons voorbereidden op de avond. Daarna werden we door onze gastvrouw naar onze locatie gebracht, café De Foyer. Vanaf 20:00 uur begon de eerste ronde, waarbij we een kwartier mochten voordragen. Tjitske Jansen en dichter Martijn Teerlinck uit Amsterdam waren op hetzelfde podium te zien en horen. Tijdens alle drie de rondes was de kroeg stampvol en heerste er een gezellige, maar aandachtrijke sfeer. Ons werk leek goed aan te slaan bij het publiek en elke ronde ging beter dan de vorige. Na de laatste ronde begon er een feest in Billabong waar we graag heen wilden, maar helaas vertrok onze laatste trein naar huis al snel. Onbederflijk Vers, wij zijn fan!
Andere dichters die tijdens het festival op andere locaties optraden waren o.a. Bart Moeyaert, Kees ’t Hart, Rodaan Al Galidi, Francine Oomen, F. Starik, Hans Verhagen, Gerben de Ruiter, Jürgen Smit en Jaap Robben.

Op de weblog ditisstefan.nl zijn wij “de origineelste act van de avond en zeker ook de grappigste” genoemd. Bovendien is daar “een nauwelijks aanschouwbaar filmpje” van ons optreden te zien.

Crimejazz, Rotterdam
Zondag 19 oktober 2008
In het Hiphophuis in Rotterdam mochten we een workshop van de Engelse dichter Polar Bear volgen. Samen met tientallen andere dichters praatten we over schrijven, voordragen en ook over muziek maken en optreden. Door al de verschillende mensen, die ook rappen, dichten op muziek en spoken word en word flow maken, ging er een hele nieuwe wereld voor ons open. In verschillende opdrachten kwamen we meer te weten over elkaars werk en dachten we na over het combineren van verschillende stijlen en disciplines. Na de workshop traden we op voor de groep. Polar Bear kon er natuurlijk niks van verstaan, maar vond het hoe dan ook toch geweldig. Door een miscommunicatie was het voor ons niet duidelijk dat we ’s avonds, tijdens de CrimeJazz avond, ook mochten optreden. Gelukkig mogen we dit waarschijnlijk op 14 december 2008 inhalen.

Businessclub De Gelderse Kring, Arnhem
Donderdag 16 oktober 2008
Kees Hermsen had ons tijdens de Pink Ribbon Party in november 2007 een bedrag voor Stichting Pink Ribbon aangeboden voor een optreden van Kila&Babsie bij zijn Businessclub in Ede. Natuurlijk hoef je zoiets niet twee keer aan ons te vragen! Dus bijna een jaar later (in oktober Pink Ribbon maand!) zochten we Wijnhandel Robbers & van den Hoogen in Arnhem op, waar Businessclub De Gelderse Kring een bijeenkomst had. Tussen de honderden mannen in pak met snor en bril vonden we Kees, die ons gelijk een keuze uit de vele soorten wijn in de wijnkelder aanbood. Het optreden werd, aan de reacties tijdens en na onze voordracht te horen, zeer gewaardeerd. Hierbij willen we Kees Hermsen nogmaals ontzettend bedanken voor zijn bijdrage aan Stichting Pink Ribbon! Om een kort verslag van ons optreden te lezen dat Marie-José Urlings geschreven heeft, klik hier.

Bundelpresentatie Jaap Robben, Nijmegen
Vrijdag 12 september 2008
Dichter Jaap Robben had ons gevraagd op te komen treden tijdens de presentatie van zijn poëzieprentenboek ‘Zullen we een bos beginnen?’. De feestelijke presentatie vond plaats in de Kinderboekwinkel in Nijmegen. Barbara Breedijk zong prachtige liedjes, Jaap droeg voor uit zijn mooie bundel, de tekeningen van illustrator Benjamin Leroy hingen ingelijst aan de muur, een groep kinderen plantte de eerste boom en er waren drankjes en broodjes genoeg! Ons optreden was erg geslaagd door het enthousiaste publiek en de persoonlijke opstelling (dicht op publiek en zonder microfoon). Aan het eind van de middag kreeg iedereen een kaart met boomzaadjes (zodat je hier kan laten zien waar jij je boom hebt geplant).

Radio 1, Amsterdam
Zaterdag 6 september 2008
Via Jaap Robben waren we door Kiki Alpherts gevraagd om op te komen treden bij Radio 1. In het programma Opium traden wij op in het onderdeel “De 80 seconden van…”, waarin aanstormend talent letterlijk 80 seconden tijd krijgt zijn of haar kunsten te laten horen. Na twee van onze gedichten ging de onontkoombare wekker en was het alweer over. Klik hier voor de TV-opname van ons optreden bij Opium. Wij zijn vanaf 22:32 te zien, maar de hele aflevering, vooral de muziek van Joep Berkenbosch en zijn band, is zeker het kijken waard.

Publicatie in Neon, jaargang 2, nr. 4
Augustus 2008
Het gedicht ‘Namen voor onze kinderen’ van Kila is gepubliceerd in het boekje Neon van grafisch en illustratief ontwerper Giovanni Grado. Neon is een open podium voor (amateur)schrijvers en -dichters in de vorm van een boekje waarin korte verhalen en gedichten worden gepubliceerd. Neon: life is too short for a long story.

De Parade, Amsterdam
Zondag 10 augustus 2008
We waren door Menno Smit gevraagd op de Parade in Amsterdam te komen optreden. ‘Cafe Ik’ stond midden op het Parade terrein en trok veel publiek. Mensen liepen constant in en uit, wat een open en gezellige sfeer creëerde. Het thema ‘Ex-factor’ (oftewel mislukte liefdes) was officieel laten vallen, maar de meeste aanwezige dichters refereerden er toch naar met hun gedichten. Christiaan Mooiweer bijvoorbeeld, die een prachtige monoloog hield over liefde, dat volgens hem net als een konijn op de snelweg is: hij wacht op het moment dat hij aangereden wordt. Alex Franken liet nieuwe en oude bekende gedichten en liedjes horen, Jaap Montagne overdonderde ons met zijn rapachtige voordracht, Najiba Abdellaoui bewees ons waarom ze de finale van de Rotterdamse Poetryslam had gewonnen en de Nachtwezen knalden en ontroerden. Menno Smit, die de avond presenteerde, kreeg het publiek aan het lachen met zijn luchtige poëzie en blote buik. Optreden op de Parade, wat een geweldige avond!

Zomerswingfeest, Boxtel
Zaterdag 28 juni 2008
Ronald Sentner had ons uitgenodigd om op te komen treden in Restaurant ‘En Garde!’ in Boxtel. Na onze treinreis, die gelukkig goed verliep nadat de in een brand gevlogen trein op tijd weggehaald was, kwamen we aan in Boxtel. Al gauw vonden we het gezellige restaurant ‘En Garde!’, waar we al eerder aan de poetryslam DichtSlamRap hadden meegedaan. Helaas was het niet zo druk, maar het publiek dat er was, was fantastisch. Nadat we ons hadden voorgesteld, stelde het publiek zich ook even voor en er werden zelfs geluidseffecten geleverd bij onze gedichten (vogelgefluit etc.). Ronald, Marijke en Mireille vormden samen de bruisende kern van de avond en we dansten aan het eind ervan allemaal (!) op de jaren ’80 en ’90 muziek die Ronald draaide. Na een heerlijke nacht in de camper van Marijke (inclusief minibar en room service) werden we wakker met het ultieme vakantiegevoel. We love Boxtel!

Zie hier de poster van de avond.

Podium Plankenkoorts, Utrecht
Zaterdag 21 juni 2008
Door dichter Casper Fioole, die we in Boxtel hebben ontmoet, waren we uitgenodigd om op te komen treden op het door hem georganiseerde Podium Plankenkoorts in ‘Houtzaagmolen De Ster’ in Lombok, Utrecht. Nadat we erachter kwamen dat Nederland dezelfde avond in de kwartfinale van het EK voetbal zou staan (tegenover Rusland) rekenden we op een erg geringe opkomst. Maar in de (echte!) molen werden we blij verrast door bijna twintig mensen als publiek! Nadat Casper enkele gedichten had voorgedragen met zijn leuke, sterke en boeiende voordracht waren wij aan de beurt. Onze poëzie werd leuk ontvangen en door de knusse sfeer van de molen (inclusief een hond en de geur van hout) ontstond er een intieme sfeer. Dichter Boudewijn Rikmenspoel vermaakte ons met mooie en grappige gedichten en de band Nachtwezens betoverde ons met hun poëzie op rockmuziek. Na een korte pauze, waarin even naar huis werd gebeld over de stand van de wedstrijd, traden alle artiesten nogmaals op. Daarna was Podium Plankenkoorts helaas al weer voorbij. Toen we even later Nederland van Rusland zagen verliezen (in een Turkse kroeg waar alle mannen juichten bij de doelpunten van Rusland) werd de pijn verzacht door de leuke avond die we hadden gehad in de Houtzaagmolen De Ster.

Bekijk hier het promofilmpje.

Kraakfestival, Maastricht
Zondag 15 juni 2008
We zijn door Jan Smeets uitgenodigd om op het open podium van het (gratis) Kraakfestival in Maastricht op te treden. Op de locatie Culturele Vrijplaats Landbouwbelang staan er op diverse podia meer dan honderd bands en andere culturele optredens. Wij zullen op het ‘Open Mic/Poetry Slam’ onze “fonetische kunsten” ten horen brengen. [Helaas is het festival afgelast in verband met het niet verkrijgen van een vergunning. Hopelijk wordt het op een andere datum alsnog gehouden!]

Publicatie in Tijdschrift Meander
Zaterdag 14 juni 2008
In het online poëzietijdschrift Meander is een dubbelinterview verschenen met Kila&Babsie. Het interview is afgenomen door Jeroen Dera. Ook zijn een paar van onze gedichten gepubliceerd en kunnen lezers de audio-opname van ‘Ken je dat?’ beluisteren. Zie hier het artikel in Meander.

Het Park Vertelt, Oosterbeek
Zondag 25 mei 2008
Gelukkig kwam de weervoorspelling (regen en onweer) niet uit op deze zondag, Dag van het Park. In Oosterbeek kwamen veel Gelderse dichters en poëzieliefhebbers bijeen op het literair festival Het Park Vertelt. Uit de meer dan zeventig inzenders waren wij, samen met 29 andere dichters, uitgekozen om op te komen treden. In setjes van acht, afgewisseld met leuke muziekoptredens, mochten de dichters hun twee gedichten voordragen. Helaas vielen we niet in de prijzen. Tjitske Jansen las het juryrapport voor en droeg zelf ook uit haar twee bundels voor. Wel werden we vierde bij de publieksprijs, blijkbaar vielen onze moderne gedichten (vooral vergeleken met de wat serieuzere en traditionelere poëzie van de veel oudere andere deelnemers) toch goed bij het publiek. We kijken nu al uit naar het volgende Het Park Vertelt festival, zo dicht bij ons in de buurt.

Poëzieavond, Maastricht
Zondag 11 mei 2008
Danny Danker had ons uitgenodigd op te komen treden bij haar literair op podium in Maastricht. Op deze zonnige zondag begonnen we aan de drie uur durende reis naar het zuiden van het land. Helaas was er bijna geen publiek aanwezig in het café De Artefonie. Maar in het gezelschap van Danny, Alex Franken en John Holsgens werd het toch een hele gezellige middag. Na het optreden aten we met de hele groep een heerlijke maaltijd en daarna reisde we met Alex Franken weer terug naar het midden van het land. Door het mooie Maastricht en het warme weer voelde de dag als een vakantieuitstapje!

Voor een opname van ons optreden in Maastricht kan je terecht op de site van Maastricht moet je horen! onder “kunst / literatuur”.

Töltavond, Utrecht
Dinsdag 29 april 2008
Via Kila’s studievereniging Alias kwamen we terecht bij de Töltavond die gehouden werd in het U-theater in Utrecht. Het was een gezellige en kunstzinnige avond met een silent disco, giga koelkastpoëzie op een witte muur, stroken papieren waar de bezoekers samen een verhaal op creëerden, een anonieme sms mogelijkheid en nog veel meer! We traden tien minuten op, waarna vele studenten razend enthousiast ons complimenten kwamen geven. Op het podium traden verder nog het bandje Tölband op, die teksten van bezoekers door middel van improvisatie omtoverde tot prachtige nummers. Ook de optredens van Alter Ego, het improvisatietheatergroepje van Alias, waren een groot succes.

Poetryslam, Rotterdam
Donderdag 17 april 2008
Via ACG Vianen werden we uitgenodigd voor de voorronde van de poetryslam in Rotterdam. In een mini kroeg in het centrum slamden we tegen onder andere Gerben de Ruiter, Michiel Rutte en Alex Franken. De sfeer zat er goed in, met binnenwandelende chinezen, leuke “Slam my poetry”-shirts, vele complimenten van Arie “Woorddanser” Hordijk en live discussies op het podium tussen de juryleden. Uiteindelijk ging Alex Franken er met de juryprijs vandoor, met zijn erg overtuigende voordracht en sterke poëzie. Wij waren de gelukkige winnaars van de publieksprijs. Normaal gesproken houdt het daarbij na eventuele prijzengeld, roos en eer op, maar in Rotterdam doen ze het anders. Ook de publieksprijswinnaar gaat door naar de finale, wat betekent dat wij eind mei in de finale van Rotterdam zullen staan!

Poëziemiddag Marnix College, Ede
Dinsdag 8 april 2008
Na drie jaar maakten we weer de workshop mee tijdens de poëziemiddag op het Marnix College. En na drie jaar waren we er weer bij toen leerlingen van VWO5 hun gedichten voordroegen aan de rest van hun jaar. Maar dit jaar was er een groot verschil: wij waren de uitgenodigde dichters die de workshop gaven en wij waren de “grote act” tijdens het voordagen aan heel VWO5. Wat een rare ervaring om zo terug te keren naar onze oude middelbare school! Maar ook, wat een leuke! Tijdens de workshop hebben we vijftien leerlingen verteld over onze optredens, ons manier van voordragen en het fenomeen poetryslam. Daarna hebben we de enthousiaste aanstormende dichters tips gegeven over hun voordracht. ’s Middags zaten wij trost te glunderen toen onze dichters in de kantine hun gedichten voordroegen, soms zelfs als duodichters! Wie weet ontstaan er uit deze dag wel nieuwe concurrenten voor ons op het gebied van duodichterspoëzie, eigenlijk hopen we van wel…

Slamersfoort, Vrouwenslam, Amersfoort
Zaterdag 8 maart 2008
Op Internationale Vrouwendag waren wij in het gezellige café Borra in Amersfoort te vinden. Daar deden we mee aan de poetryslam Slamersfoort met dit keer alleen maar vrouwelijke dichters, vrouwelijke juryleden en vrouwelijke muzikanten. Na afzeggingen, telaatkomers en invallers bestonden de slammers uit Danny Danker, Susan Hillenaar, Sylvie Marie, Maren Mostert, Hanneke van Eijken en wij. Na twee rondes mochten er drie dichters door naar de finale. Naast Sylvie Marie en Hanneke van Eijken zaten wij er ook bij. Dolgelukkig en enthousiast droegen wij ons derde programma voor. Uiteindelijk werd Hanneke de ontzettend terechte winnares en ging de zestienjarige Susan er met de publieksprijs vandoor. Wij gingen tevreden met de tweede prijs naar huis. Wat een gezellige avond met een fantastisch publiek!

Klik hier voor een verslag van de avond.
Klik hier voor opnames van de avond (natuurlijk is het het waard om het filmpje te kijken, maar als je alleen Kila&Babsie wil zien: in het eerste filmpje zijn we te zien vanaf 8:55, en in het laatste filmpje vanaf 4:16 en 22:58).

Millitz Feest, Utrecht
Donderdag 6 maart 2008
Elwin en Timo (Oekter), die wij na ons optreden in Ekko (Utrecht) ontmoetten, nodigden ons uit op te komen treden op hun Millitz Feest. Met de kaart in de hand vonden we het juiste adres in het industriegebied aan de Kanaalweg. Eenmaal in het gebouw keken we onze ogen uit: Tim woont in een gigantisch antikraakpand waar wij met onze kleine studentenhuiskamers stikjaloers op zijn. Het werd al gauw druk en gezellig en het kwam dan ook iets onverwacht toen Tim ons eraan herinnerde dat we ook nog moest optreden. We pasten net met z’n tweeën op het houten kistje wat voor ons geregeld was en met een microfoon in de hand droegen we onze gedichten voor. Er werd gelachen, geklapt en geroepen. Al met al was het een gezellige en geslaagde avond met een uniek optreden van Kila&Babsie.

DichtSlamRap, Boxtel
Donderdag 31 januari 2008 (Gedichtendag)
Na een tip van ACG mochten wij mee doen aan deze slam. We hebben de eerste drie minuten voorgedragen, en mochten daarna niet door naar de volgende ronde. Maar wat wel: We hadden de publieksprijs gewonnen! Ook kregen we nog goeie tips mee na de eerste ronde en werden we een zelfs een ‘attractie’ genoemd.

Dichterbijjou, Leiden
Dinsdag 8 januari 2008
In deze poetryslam namen we het op tegen acht dichters uit het hele land. Er was sprake van een hoog slam-niveau, door onder andere Jurgen Smit, Ibunda, Amante en Ellen Deckwitz. Tot onze vreugde kwamen we, samen met drie dichters, in de tweede ronde terecht. Helaas haalden we de finale niet. Maar doordat onze favoriet Ellen won, was dat minder erg.

2007

Crossing Border, Den Haag
Vrijdag 23 november 2007
Voordat het officiële programma van Crossing Border begon traden wij op bij het onderdeel ‘Jongeren en poëzie’ in de Teatro Cuatro tent. Naast Mike Moolenbroek en leerlingen van de jeugdtheaterschool Rabarber traden wij op. Het was jammer genoeg niet zo druk, maar door de leuke presentatie van Jaap Robben was het toch geslaagd. Daarna kregen we vrijkaartjes om alle andere optredens op het festival te bekijken. Een hele toffe avond!

Besloten verjaardagsfeestje, Ijsselstein
3 november 2007
We traden hier op bij de jarige Ronald, die we ontmoet hebben tijdens de ZinderZlam in Utrecht. Het was een gezellige avond! We hebben enkele gedichten voorgedragen waaronder ‘Berlijn’; aangezien Ronald een voorliefde heeft voor Berlijn.

Cultureel Café Dante, Ede
25 oktober 2007
Na anderhalf jaar gewacht te hebben, inspiratie op te hebben gedaan en meer, kwamen we weer terug bij een bekende plek; Cultureel Café Dante in Buitenzorg in onze ‘hometown’ Ede. Naast andere bekende Edenaren mochten wij onze nieuwe gedichten voordragen. Wederom weer een bijzonder gezellige avond met wéér fantastisch en warm publiek. Veel gelach en positief geroezemoes. En natuurlijk niet te vergeten; als men Kila of Babsie als Nederlands lerares had gehad, en men nog de leeftijd van 14 had; dán was poëzie toch stukken leuker geweest… Kijk; dat horen we graag.

Der Zlam mit Deutsche Leute, Venlo
29 september 2007
Door het Venlo-se literatuurcollectief waren we uitgenodigd om samen met Quirien van Haelen en Daan van Doesburgh Nederland te vertegenwoordigen op de Duits-Nederlandse poëzieslag. Dat Duitsers echter sterren in poëzie zijn, bleek al snel. Na een pittige Nederlaag hebben we onze mede-Nederlander Daan gesteund en gelukkig heeft hij voor Nederland de poëzieslag terecht gewonnen!

Oostvoornse Nacht van de poëzie, Oostvoorne
21 september 2007
Na een uitnodiging door collega duodichters Wammes&Polly M. mochten we optreden in Oostvoorne. Het was een gezellige nacht, waar Wammes en Polly M. ook hun eerste bundelpresentatie in vierden. Gefeliciteerd heren!

Festival de Beschaving, Utrecht
1 september 2007
Onder het kopje ‘The best of Kunstbende’ hebben we hier een redelijk nieuw programma voorgedragen. Het was een heerlijke zonnige dag met een leuk publiek.

KaasschaafCollectief, “FF bijschaven”, Utrecht
28 juni 2007
Om de zomer al gedeeltelijk in te leiden hebben hier een aantal van ons nieuwste werk voorgedragen. Het was een bijzondere avond met kaas in overvloed.

In de Kunstbende jury van Taal, de Finale, Utrecht
Zaterdag 9 juni 2007
We mochten, net zoals onder andere Martin Bril en Karin Giphart, jureren in de spetterende finale van Kunstbende! We hebben genoten van de bijzondere optredens en hebben uiteindelijk een prachtig moderne en originele act uitgekozen als winnaar. Mike Moolenbroek heeft samen met twee vrienden op gitaar en piano ons kippenvel gegeven, dat zegt al genoeg!

In de Kunstbende jury van Taal, voorronde Gelderland, Nijmegen
Zondag 20 mei 2007
Omdat we vorig jaar de eerste prijs wonnen bij Kunstbende in de categorie Taal, hadden we de eer dit jaar plaats te nemen in de jury van dezelfde categorie. Een hele moeilijke, maar leuke taak.

Het Boekenfeest, Nijmegen
17 maart 2007
Het literair tijdschrift Op Ruwe Planken (waar we eerder met onze gedichten in stonden) heeft ons uitgenodigd om twee keer tien minuten onze gedichten voor te dragen op het open podium voor aanstormend literair talent. Bekende dichters zoals Remco Campert en Tjitkse Jansen doen ook mee!

Literair Boekenweekdiner, Poëziecircus, Utrecht
15 maart 2007
Het poëziecircus (waar we eerder de publieksprijs wonnen tijdens de ZinderZlam!) had ons uitgenodigd om op te treden bij hun literair diner. Tijdens de ZinderZlam traden ook de dichters Al Gali, Frank Groothof en Qurien van Haelen op. Het was een erg bijzondere avond met een heerlijk diner.
( zie recensie! )

Open podium Cultura, Ede
15 februari 2007
Als een try-out voor onze nieuwe ‘show’, hebben we weer opgetreden in Cultura in Ede. De plek waar het allemaal begon, daar wilden we weer beginnen aan het vervolg van onze dicht-carrière. Het was weer als vanouds!

LOE, Ede
6 januari 2007
Wij zijn hier in het radioprogramma ‘Mijn Dozijn’ geweest. Beide mochten we een top 6 samenstellen van lievelingsnummers en deze werden gedraaid op de Lokale Omroep Ede. Erg leuk om te doen! We hebben zelfs spontaan een gedicht geschreven om onze nummer één hits aan te kondigen.

2006

Op Ruwe Planken
Tijdschrift publicatie in het literaire tijdschrift Op ruwe planken.

Poëziefestival, Sunsation, Lelystad
24 juni 2006
Door de poëziewedstrijd in Almere kregen we de kans om op het grootste poëziefestival van Nederland, Sunsation, op te treden. Om 5 uur ´s ochtends (!!!) kwamen we aan bij het Observatorium in Lelystad. Daar waren er rond de 300 mensen aanwezig in een soort ronde bunker, wachtend op de zon. Het was ongelofelijk om te weten dat wij in hetzelfde programma stonden als Tjitske Jansen en Adriaan Jaeggi! Rond half 7 waren wij aan de beurt. We droegen enkele oude en nieuwe gedichten voor. Het publiek was laaiend enthousiast en lachte zo hard dat we tussen de gedichten door pauzes moesten inlassen om onszelf nog hoorbaar te maken! Na ons optreden spraken mensen ons aan en wilden met ons op de foto. Al met al een geweldige ervaring.

Cultura Ede
23 juni 2006
Onder begeleiding van dwarsfluiten en harpen hebben wij ons Kunstbende programma voorgedragen. Tussen het stuk Beau Soir en een stuk zonder titel lazen wij onze poëzie voor. De zaal zat bomvol en het publiek was erg enthousiast. In de pauze kregen we veel complimentjes en vroegen mensen ons “in welke groep van Cultura” zaten. Trots konden we vertellen dat we “zelfstandige dichters” zijn.

International Poetry Nights Maastricht
16 juni 2006
Eén van de prijzen van de finale van Kunstbende was een optreden op het festival “International Poetry Nights Maastricht”. Op 16 juni reisden we af naar het zuiden. In het Derlon Theater zagen we dichters over de hele wereld (Macedonië, Rusland, Ierland, Duitsland etc.) hun gedichten voordragen in hun eigen taal of in het Engels. Aan het eind van de avond was er een open podium, waarin wij ook mochten optreden. Achteraf kregen we zelfs complimenten van de buitenlandse dichters die, ook al konden ze er niets van verstaan, ons poëzie prachtig vonden! Bij de prijs was er ook een overnachting in een Valkhotel inbegrepen. We werden echt behandeld als celebrities!

Iederiale, Ede
10 juni 2006
Op 10 juni, in de hitte, hebben wij op het doelenplein een aantal gedichten voorgedragen. Een combinatie van het ‘kunstbende programma’ en oude vertrouwde die we al een tijd niet meer hadden voorgedragen. Het was erg warm, maar een leuke ervaring. We zijn hiermee ook nog genoemd in De Gelderlander.
Bekijk het krantenartikel (opent in een nieuw venster)

Kunstbende finale, Utrecht
3 juni 2006
3 juni was de grote dag van de finale van Kunstbende. Na een rondleiding door Vredenburg (een erg ingewikkeld gebouw) kregen we tijd om rond te kijken in de twee zalen en de vele gangen van het gebouw. Na een uur arriveerde al onze fans en begonnen de optredens van de vele finalisten. Wij waren als Taal categorie ingedeeld in de Kleine Zaal, waar rond de 500 mensen in pasten als publiek. We waren ontzettend zenuwachtig, maar ons optreden was succesvol! Door de presentatie workshops die we hadden gehad in het workshopweekend hadden we ons optreden nòg extremer gemaakt.
´s Avonds was de grote prijsuitreiking in de Grote Zaal in Vredenburg. Toen de 2e en 3e prijswinnaars van Taal bekend waren gemaakt, wisten we zeker dat we niets hadden gewonnen. Toch bleek het juryrapport over de 1e plaats over ons te gaan! We klauterden gillend het podium op en namen de Gouden Spotlight en de vele kado’s in ontvangst. Thuis bleken het een Eastpack tas, een driedelig Van Dalen woordenboek, een bureauset, vele boeken, dichtbundels, cd’s en tijdschriften te zijn. Ook mogen we optreden op een poëziefestival in Maastricht, bij Crossing Borders en bij Op Ruwe Planken. Of dit doorgaat is de vraag; waarschijnlijk is Kila dan op reis.
Bekijk het krantenartikel (opent in een nieuw venster)

Lokale Omroep Ede
31 mei 2006
Door het winnen van de voorronde van Kunstbende kwamen we (weer) in het programma “Kunstflitsen” op de Lokale Omroep Ede. Dit keer was het Bea Koops die ons interviewde. Een zeer geslaagde poging om “eeuwige roem” te verkrijgen.

Kunstbende workshopweekend, Arnhem
20 en 21 mei 2006
In verband met onze 1e prijs bij de voorronde van Kunstbende in Gelderland mochten we een weekend lang workshops bijwonen in de kunstacademie ArtEZ in Arnhem (toevallig de school waar Babsie volgend jaar heen gaat). Op zaterdag volgden we, samen met ongeveer 10 andere Taal-finalisten uit de rest van Nederland, presentatie techniek workshops. De mensen die wij eerst als concurrenten hadden aangezien werden onze vrienden. We kregen ook hun taalinzendingen te horen, wat ons bij de meeste onzeker maakten over ons kans van winnen in de finale.
’s Avonds was er een groot feest en mochten we, samen met de 200 andere finalisten uit alle categorieën, in grote slaapzalen slapen.
Bekijk de foto’s (opent in een nieuw venster)

Interview met Ede Stad
18 mei 2006
´s Ochtends kwam een fotograaf van de Ede Stad een foto van ons maken. ´s Middags interviewde Jan de Boer ons over onze winningen bij Kunstbende.
Bekijk het krantenartikel (opent in een nieuw venster)

Kunstbende voorronde Gelderland, Nijmegen
14 mei 2006
De volgende ochtend moesten we al vroeg op om het land door te rijden naar Doornroosje in Nijmegen. Daar deden we mee aan de voorronde van Kunstbende 2006 Gelderland in de categorie Taal. Na enkele reorganisaties tussen verschillende zalen mochten we ´s middags onze gedichten voordragen in de Kleine Zaal. ´s Avonds kregen we bij de spannende prijsuitreiking te horen dat wij de eerste prijs hadden gewonnen. Natuurlijk waren we door het dolle heen! We wonnen €75,-, heel veel Loesje spullen, een pennenset, allebei een Eastpack tas, een abonnement op Passionate, een plaatsing in “Op ruw planken”, een workshopweekend en natuurlijk de gelegenheid om door te gaan naar de landelijke finale van Kunstbende in Vredenburg!

DoeMaarDichtMaar, Groningen
13 mei 2006
Babsie was één van de 100 gelukkige winnaars van DoeMaarDichtMaar 2006 wiens gedicht in een bundel kwam. Weer viel haar gedicht “Oma” in de prijzen. Na een poëzielunch mochten we ook allebei naar een dichtworkshop van Daniël Dee.

Open Podium, Cultura, Ede
6 april 2006
Het was leuk om op het podium te staan waar we waren begonnen. Enkele fans die ons nog niet hadden zien optreden kregen hier in Ede toch de kans om ons te zien.

Poetryslam ZinderZlam, Utrecht
26 maart 2006
Na een avond heftig feesten kwamen we quasi brak en heel erg moe aan in het café van Schouwburg Utrecht. We waren nog nooit bij een Poetryslam geweest en beschouwden dit meer als een kennismaking. Verbazingwekkend genoeg kregen we, als enige dichter(sduo) zonder meegenomen fans, elke ronde de meeste stemmen uit het publiek! Jammer genoeg konden we de laatste ronde van 5 minuten niet geheel vullen, doordat onze meegenomen gedichten “opraakten” (Zoals we al zeiden beschouwden we het als een kennismaking en hadden we er totaal geen rekening mee gehouden dat we door de drie rondes heen zouden komen!). Hierdoor won een andere dichter de eerste prijs. Wij wonnen echter wel de publieksprijs: twee kaartjes naar het theaterstuk Madame de Sade.

Café Dante, Ede
23 maart 2006
In het restaurant Buitenzorg in Ede verzorgde we een poëtisch optreden voor het Café Dante. Verbazingwekkend genoeg bleek dit wat oudere publiek het meest enthousiaste publiek te zijn die we tot dan toe hadden gehad. In de pauze kregen we vele complimentjes en werden we gevraagd later nog eens het podium te beklimmen.

Lokale Omroep Ede
15 maart 2006
Omdat we een optreden bij Café Dante in Buitenzorg in de planning hadden werden we door de Lokale Omroep Ede gevraagd of we een interview wilde geven. In de radiostudio beantwoordden we enkele vragen, waarna we een paar van onze gedichten voordroegen.

Poëziewedstrijd, Almere
20 januari 2006
We waren allebei genomineerd voor de categorie “onder de 18″. Babsie won de eerste prijs van deze categorie met haar gedicht “Oma” en Kila ging er met “Ken je dat?” met de voordrachtsprijs vandoor. Babsie was na deze avond €150,- rijker (wat natuurlijk deels opging in een goed feest) en Kila sleepte een optreden op het grootste poëziefestival van Nederland, Sunsation, in de wacht.

2005

Open Podium, Cultura, Ede
1 december 2005
Ons eerste optreden was ontzettend spannend omdat we geen idee hadden van wat het publiek ervan zou vinden. Zij waren echter razend enthousiast, wat ons moed en zin gaf om door te gaan.