Skip to content

Beeldend kunstenaar Iris Reehorst geïnspireerd door Kila&Babsie

2011 October 10
by kilababsie

Soms kom je bij toeval iets moois tegen. Enkele dagen geleden kwam mijn (Kila’s) vriend thuis van de Kunstuitleen, waar hij met een vriendin een kunstwerk had uitgezocht. Hij had een stapel kunstkaarten meegenomen. Het waren kaarten met afbeeldingen van de collectie “Utrechtse Nieuwe 2011″, een groep werken van eindexamenkandidaten van de Hogeschool voor de Kunsten die Kunstuitleen Utrecht jaarlijks selecteert . De kaart die bovenop lag trok meteen mijn aandacht. Twee benen van een jong meisje dat die dag besloten had twee verschillende sokken aan te trekken. Toen ik de kaart omdraaide en de titel van het schilderij las viel mijn mond open van verbazing.

‘Eén zwart-wit gestreepte maillot en één kanten meisjessok’ was de naam van het schilderij. Een regel uit ons gedicht ”Osaka’! (Ook wel bekend onder de titel ‘Rare winkel’) Ik kon het niet geloven en belde natuurlijk meteen Babsie op. Na wat gegoogle en gemail kwamen we in contact met de maker van het mooie werk, Iris Reehorst. Ze vertelde ons dat ze zich voor haar schilderwerk meestal laat inspireren door dichtbundels, muziek of filosofische teksten.

Iris: “Toen ik op een keer er echt even doorheen zat en ik weer eens in een boekenwinkel was zag ik een heel simpel mooi wit boekje liggen met een (vond ik) mooie uitstraling. Door de boodschap op de voorkant twijfelde ik geen moment meer en heb ik het boekje gekocht. Ik ben naar m’n atelier gegaan, heb de cd aangezet en ben gaan lezen. Door jullie gedichten, en de manier van voordragen kreeg ik heel veel ideeën en toen heb ik dit schilderij gemaakt. Na het maken van dit werk ben ik eigenlijk ook weer op gang gekomen met mijn proces, heel erg bedankt daarvoor dus! Bedankt voor het schrijven van het boek en de cd!”

Dit is het schilderij dat Iris na het lezen en beluisteren van het gedicht ‘Osaka’ maakte:

 

 

En dit is het schilderij, de tweede versie van het schilderij hierboven, dat opgenomen is in de “Utrechtse Nieuwe 2011″ collectie:

 

 

Klik hier voor meer informatie over Iris Reehorst.

Klik hier om het gedicht ‘Osaka’ (a.k.a. ‘Rare winkel’) te beluisteren.

Klik hier om onze bundel Stereo, waar onder andere het desbetreffende gedicht ‘Osaka’ in staat, in huis te halen.

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS